Rekusiivisen osittamisen ja logit-mallin vertailu konkurssin ennustamisessa - Aittakorpi, Jani (My University, 2005)
Tutkielman tavoitteena oli vertailla rekursiivista osittamista (RPA-malli) ja logit-mallia konkurssin ennustamisessa. Tutkielma mittaa näiden kahden erilaisen menetelmän ennustamistarkkuutta samasta yritysaineistosta. Tutkimusaineistona käytettiin Suomen asiakastieto Oy:n Voitto+-tietokannassa olevia pieniä ja keskisuuria yrityksiä eri toimialoilta. Toimialojen erot eliminoitiin vastinparimenettelyllä ja pareja muodostettiin 30 kappaletta. Vuotta ennen konkurssia RPA-malli osoittautui hiukan paremmaksi ennustajaksi. Logit-malli säilytti ennustamiskykynsä kahta vuotta ennen konkurssia paremmin, kuin rekursiivinen osittaminen. Kolmea vuotta ennen konkurssia taas RPA-malli oli parempi. Menetelmien erot eivät kuitenkaan kovinkaan suuria. Tutkimuksen mukaan tässä aineistossa kumpikaan malli ei osoittautunut merkittävästi paremmaksi kuin toinen.
Keywords: logit; rpa; konkurssi; ennustaminen; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|