Sukupuolten välisen palkkatasa-arvon toteutumista edistävät toimet yrityksissä - Sippola, Karoliina (My University, 2024)
Palkkatasa-arvo on edelleen merkittävä yhteiskunnallinen ongelma länsimaissa, vaikka lainsäädännössä on määritelty sukupuolten tasa-arvon perusperiaatteet. Naiset tekevät yhtä pitkiä työuria kuin miehet, mutta ansaitsevat edelleen samanarvoisesta työstä miehiä vähemmän. Erityisesti Suomessa työmarkkinasegregaatio, jossa naiset hakeutuvat matalapalkkaisille aloille ja miehet korkeapalkkaisille, on yksi Euroopan korkeimmista. Palkkaerojen vähentämiseksi Euroopan unioni on säätänyt palkka-avoimuusdirektiivin, joka velvoittaa työnantajia lisäämään palkka-avoimuutta ja edistämään sukupuolten välistä tasa-arvoa työpaikoilla. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, mitkä toimenpiteet toteuttavat sukupuolten välistä palkkatasa-arvoa yrityksissä. Tavoitetta selvitetään kolmen tutkimuskysymyksen avulla, joista ensimmäinen kartoittaa palkkatasa-arvon tilannetta yrityksissä, toinen palkkaeroja selittäviä tekijöitä ja kolmas ratkaisevia toimenpiteitä yrityksissä tasa-arvon toteutumiseksi. Tutkimuksessa käytettiin laadullista tutkimusmenetelmää, ja sen aineisto kerättiin puolistrukturoituina haastatteluina eri alojen henkilöstöammattilaisilta. Tutkimustulokset osoittavat, että yksittäisiä työtehtäviä tarkasteltaessa palkkaeroja ei esiinny sukupuolten välillä, mutta tasa-arvoiset urakehitysmahdollisuudet ovat ainakin osittain saavuttamatta. Naisten keskittyminen alemmille palkkatasoille ja miesten yliedustus johtoasemissa on edelleen haaste. Tulosten mukaan tärkeimmät toimenpiteet yrityksissä ovat palkkajärjestelmän läpinäkyvyys ja palkkajärjestelmä, joka perustuu työn vaativuutta ja työntekijän suoriutumista mittaaviin tekijöihin. Avoin kommunikointi palkkauksesta, myös epävirallisissa yhteyksissä, on avain asemassa tasa-arvoisen palkkauksen toteutumisessa. Järjestelmällinen viestintä ja toimenpiteiden jatkuva seuranta edistävät prosessin kehittymistä. Suurin haaste liittyy naisten rajallisiin urakehitysmahdollisuuksiin ja työmarkkinoiden segregaation purkamiseen. Tasa-arvon edistäminen vaatii rakenteellisia muutoksia ja tietoista työtä. Tutkimuksen käytännön merkitys on, että yritysten tulee edistää palkkatasa-arvoa keskittymällä toimiviin palkkajärjestelmiin, läpinäkyvyyteen, kommunikointiin ja jatkuvaan seurantaan. Tutkimuksen rajoituksina ovat haastattelutulosten yleistettävyys sekä luotettavuus, sillä otos puolistrukturoidussa haastattelussa on pieni eikä tuloksia voida täysin toistaa. Tutkimuksen validiteettia puolestaan vahvistaa se, että haastateltavat edustavat eri aloja, mutta vastaukset olivat keskenään yhteneviä. Yleistettävyyden rajoituksia tasapainotettiin vertaamalla tuloksia aiempaan tutkimukseen ja tarjoamalla tarkka kuvaus tutkimusprosessista, jotta tuloksia voidaan hyödyntää jatkotutkimuksissa.
Keywords: tasa-arvo; palkkaerot; sukupuoli; naisen asema; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|