Sisäpiiritiedon luottamuksellisuus ja vuotoepäily : Rajanveto sallitun markkinainformaation ja epäoikeudenmukaisen informaatioedun välillä MAR-asetuksen valossa - Kumpulainen, Iida (My University, 2026)
Arvopaperimarkkinoiden tehokkuus perustuu sijoittajien luottamukseen ja tiedon tasapuoliseen saatavuuteen. Euroopan unionin markkinoiden väärinkäyttöasetuksen (MAR) tavoitteena on suojata markkinoiden eheys estämällä sisäpiiritiedon väärinkäyttöä. Markkinoiden herkkä reagointi epävirallisiin signaaleihin ja huhuihin asettaa kuitenkin sääntelyn soveltamiselle haasteita ja lisää vuotoepäilyjä. Tämä asettaa pörssiyhtiöt vaativaan tilanteeseen, jossa niiden on reaaliaikaisesti arvioitava markkinoilla liikkuvan tiedon luonnetta ja sen vaikutuksia yhtiön lakisääteisiin velvollisuuksiin. Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miten MAR:ssa määritellään raja sallitun markkinainformaation ja kielletyn sisäpiiritiedon välillä. Lisäksi tutkitaan, miten luottamuksellisuuden murtuminen vuotoepäilytilanteessa vaikuttaa yhtiön tiedonantovelvollisuuteen ja lykkäämisoikeuteen. Tutkimusongelma tiivistyy lainsäätäjän ja liikkeeseenlaskijan väliseen intressiristiriitaan: yhtiön tarpeeseen suojella keskeneräisiä hankkeitaan ja sääntelyn vaatimukseen turvata sijoittajien tasapuolinen tiedonsaanti. Tutkimus on toteutettu lainopillisin menetelmin hyödyntäen oikeusdogmatiikkaa ja oikeudellista intressipunnintaa. Aineisto koostuu eurooppalaisesta ja kansallisesta sääntelystä sekä oikeus- ja valvontakäytännöstä. Teoreettinen viitekehys rakentuu arvopaperimarkkinaoikeudellisen keskeisen käsitteistön, kuten sisäpiiritiedon ympärille. Keskeisenä havaintona on, että sallitun markkinainformaation ja sisäpiiritiedon raja määrittyy tiedon täsmällisyyden ja sen luoman epäoikeudenmukaisen etulyöntiaseman perusteella. Punnittaessa vastakkain yhtiön neuvottelurauhaa ja sijoittajien oikeuksia, oikeus- ja valvontakäytäntö vetävät siihen ankaran rajan. Jos markkinahuhu on riittävän täsmällinen vastatakseen yhtiön sisäistä tietoa, oikeus lykätä julkistamista raukeaa. Tällöin yhtiölle syntyy välitön velvollisuus oikaista informaatioepäsymmetria vuototiedotteella. Johtopäätöksenä todetaan, ettei sääntely jätä yhtiölle vuototilanteissa lainkaan harkintavaltaa. Tiedonantovelvollisuus on vaativa juridinen compliance-toiminto, joka edellyttää johdolta ennakoivaa otetta. Johdon huolellisuusvelvoite vaatiikin asettamaan markkinoiden eheyden yhtiön kaupallisten etujen edelle. Tahallinen passiivisuus vuotoepäilyissä vaarantaa markkinaluottamuksen ja voi altistaa yhtiön sekä sen johdon sanktioille ja vahingonkorvausvastuulle.
Keywords: arvopaperimarkkinat; yhtiöt; sisäpiiritieto; tietovuodot; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|