Eettinen johtaminen edunvalvontajärjestöissä - Nokkonen, Marjo (My University, 2020)
VAASAN YLIOPISTO Johtamisen yksikkö Tekijä: Marjo Nokkonen Pro gradu -tutkielma: Eettinen johtaminen edunvalvontajärjestöissä Tutkinto: Hallintotieteiden maisteri Oppiaine: Julkisjohtaminen Työn ohjaaja: Professori Esa Hyyryläinen Valmistumisvuosi: 2020 Sivumäärä: 101 TIIVISTELMÄ: Eettinen johtaminen voidaan nähdä johtamisen tutkimuksen jatkumolla New Public Managementin johtamista uudistavasta teoriasta arvojohtamiseen ja eettiseen johtamiseen. Johtamisen arvot johdattavat kohti etiikkaa, ja eettiseen johtamiseen käytännössä. Ihmisten kohteleminen tasa-arvoisesti ja oikeudenmukaisesti koetaan tärkeänä organisaatioissa ja yhteiskunnassa yleensä. Eettisten periaatteiden toteuttaminen koetaan nykyisin myös vetovoimatekijöinä, joilla pyritään erottautumaan muista organisaatioista. Eettistä johtamista on myös tutkittu runsaasti viime vuosina. Tässä tutkielmassa tutkittiin eettistä johtamista edunvalvontajärjestöissä. Tutkielman viitekehyksen muodostavat eettinen johtaminen, eettinen johtaja ja eettiset koodistot. Mitä eettinen johtaminen edunvalvontajohtajien mukaan on, ja johtavatko he järjestöjään eettisesti. Onko edunvalvontajärjestöissä käytössä eettisiä koodistoja, ja minkälaisia ne ovat. Minkälaista yhteiskunnallinen vaikuttaminen johtajien mukaan on, ja liittyykö siihen eettinen näkökulma. Eettiset periaatteet esitellään eettiseen johtamiseen ja eettiseen johtajaan liittyen, ja eettiset koodistot esitellään omana lukunaan. Eettisten koodistojen luvussa käydään läpi minkälaisia koodistoja eri ammattityhmät ovat itselleen luoneet. Kappaletta seuraa lyhyt kritiikki. Tutkielma on laadullinen ja se toteutettiin haastattelemalla 9 työmarkkina- ja edunvalvontajärjestöjen johtajaa. Haastattelut toteutettiin teemahaastatteluna. Materiaalia kertyi aukikirjoitettuna noin 50 sivua. Tarkentavia lisäkysymyksiä ei tehty. Aineisto analysoitiin sisällön analyysi -menetelmällä. Tulokseksi saatiin 9 eettisen edunvalvonnan osa-aluetta. Johtajat toivat esille myös arvoja ja eettisiä periaatteita, jotka he näkivät tärkeänä eettisessä johtamistyössä. Näitä arvoja ja eettisiä periaatteita oli 13 kpl. Haastattelujen perusteella johtajat näkivät eettisen johtamisen tärkeänä, ja edelleen nousevana trendinä yhteiskunnassa. Eettinen johtaminen nähtiin päivittäisessä johtamistyössä tärkeäksi vuorovaikutuksellisessa ja keskustelevassa työskentelykulttuurissa. Johtajat halusivat, että asiantuntijat voivat työskennellä itsenäisesti, ja toivoivat, että he löytäisivät yhteiskunnallisiin ongelmiin ratkaisuja, joita on mietitty ”oman laatikon ulkopuolelta”. He näkivät luottamuksen säilyttämisen kansalaisten silmissä edellytyksenä järjestöjen työlle yhteiskunnallisena vaikuttajana. Edunvalvontatyö ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen nähtiin perusteena järjestöjen olemassaololle. Tästä syystä luottamuksen säilyttäminen ja korruptoitumattomuus nähtiin ehdottomana vaatimuksena oman järjestön toiminnalle. _____________________________________________________________________________________ AVAINSANAT: Eettinen johtaminen, eettinen johtaja, eettiset koodistot, korruptio
Keywords: korruptio; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|