Vastentahtoinen yrittäjyys parturi-kampaamoalalla - Perälampi, Paula (My University, 2008)
Yrittäjäksi ryhtymisen taustalla voi olla tekijöitä, jotka työntävät henkilöitä yrittäjyyteen ja yrittäjyydestä saattaa tätä kautta tulla vastentahtoista. Vastentahtoinen yrittäjyys on noussut viime vuosien aikana keskusteluun lähinnä edunvalvontajärjestöjen ja median kautta. Esimerkkeinä ovat olleet hyvin usein parturi-kampaamoiden vuokratuoliyrittäjät. Vastentahtoista yrittäjyyttä on tähän mennessä tutkittu varsin vähän ja ainakin Suomessa tehdyt laajat tutkimukset ovat olleet määrällisiä, joten tässä tutkimuksessa aihetta lähestytäänkin laadullisen tutkimuksen menetelmin haastattelemalla parturi-kampaajien ammattiryhmästä sekä varsinaisia yrittäjiä että vuokratuoliyrittäjiä. Vastentahtoiseen yrittäjyyteen johtavia tekijöitä voi löytyä joko henkilön tausta-, henkilö- tai tilannetekijöistä, mutta yhä useammin on todettu, että yrittäjäksi ryhtymiseen vaikuttaa useampi seikka yhdessä. Keskeisinä tilannetekijöinä nähdään työttömyys tai sen uhka sekä toimialamuutokset, joiden kohdalla on usein puhuttu juuri parturi-kampaamoalasta, jossa palkkatyötä on yhä vaikeampi saada ja yhä suurempi osa työntekijöistä toimii omalla toiminimellään vuokratuoliyrittäjinä. Yleisesti palkansaajien ansiotason on todettu olevan parempi kuin yrittäjien, mutta parturi-kampaamoissa alan palkkataso nousee siirryttäessä palkkatyöstä vuokratuoliyrittäjäksi ja siitä edelleen varsinaiseksi yrittäjäksi. Samalla voidaan nähdä, että varsinaiset yrittäjät ovat myös tyytyväisempiä yrittäjyyteensä kuin vuokratuoliyrittäjät. Tutkimus tehtiin Etelä-Pohjanmaan alueella ja ainakin siellä parturi-kampaamoiden yhä lisääntyvää määrää selittää myös parturi-kampaajien paikkakunta- sekä asiakaspiirisidonnaisuus. Tältä yrittäjyysperinteitä omaavalta alueelta ei haluta muuttaa muualle palkkatöihin, vaan ryhdytään mieluummin yrittäjiksi. Lisäksi sekä parturi-kampaajat että heidän asiakkaansa toivovat, että liikkeessä ei olisi asiakaspalvelutilanteen aikana muita työntekijöitä ja asiakkaita. Tämän toiveen toteuttaminen edellyttää väistämättä oman liikkeen perustamista.
Keywords: yrittäjyys; vastentahtoinen yrittäjyys; vuokratuoliyrittäjyys; parturi-kampaamo; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|