Lähi- ja keskijohdon rooli organisaation adaptiivisen tilan luomisessa : Case HUS Diagnostiikkakeskuksen radiologian vastuualue - Ojala, Suvi (My University, 2023)
Organisaatiot toimivat yhä kompleksisemmaksi muuttuvassa toimintaympäristössä. Erityisesti kompleksisuus heijastuu terveydenhuoltoalaan. Kasvava kompleksisuus haastaa nykyistä johta- juutta siirtymään pois byrokraattisista ja hierarkisista johtamismalleista kohti tietoaikakauden tarpeita. Kompleksisuusjohtajuusteoria on yksi kompleksisuusjohtajuuden lähestymistavoista, jossa tarkastellaan strategioita ja käyttäytymismalleja, jotka edistävät organisaatioiden kykyä vastatatietoaikakaudentarpeisiin.Keskeiseksitekijäksiteoriassanouseeorganisaatioidenadap- tiivinen tila sekä toimijoiden rooli sen luomisessa, ylläpitämisessä ja vaalimisessa. Tämä pro gradu -tutkielma toteutetaan tapaustutkimuksena HUS Diagnostiikkakeskuksen radio- logian vastuualueella. Tutkielman tarkoitus on perehtyä lähi- ja keskijohdon rooliin organisaa- tion adaptiivisen tilan luomisessa radiologian vastuualueella hoitotyön kontekstissa. Lähi- ja kes- kijohdon rooliin syvennytään kompleksisuustajohtajuusteorian (Complexity Leadership Theory, CLT) kolmen johtamisfunktion sekä mukautumiskykyä rajoittavien tekijöiden kautta. Ilmiötä tar- kastellaan röntgenhoitajien ja osastonhoitajien näkökulmasta. Aiheesta ei ole aikaisempaa tut- kimusta tässä kontekstissa, joten tutkielman tavoite on vastata tähän tutkimusaukkoon sekä li- sätä ymmärrystä osastonhoitajien ja ylihoitajien roolista adaptiivisen tilan luomisessa yksittäi- sessä kontekstissa. Pro gradu -tutkielman teoreettinen viitekehys rakentuu kompleksisuudesta ilmiönä sekä kompleksisuusjohtajuusteoriasta. Tämä pro gradu -tutkielma on toteutettu kvalitatiivisella tutkimusotteella. Tutkimuksen empiria on kerätty fokusryhmäkeskusteluilla. Aineiston keruuta varten radiologian vastuualueelta on koottu kolme fokusryhmää, joista yksi muodostui osastonhoitajista ja kaksi muodostui röntgen- hoitajista. Fokusryhmäkeskusteluista saatu aineisto on analysoitu abduktiivisella sisällönanalyy- silla. Analyysin tulokset rakentuvat kolmesta kokoavasta luokasta: lähijohtoon yhdistyvät johta- misfunktiot, keskijohtoon yhdistyvät johtamisfunktiot ja rajoittavat tekijät. Radiologian vastuualueella hoitotyön kontekstissa lähi- ja keskijohdon rooliin yhdistyy toimin- toja kaikista kolmesta johtamisfunktiosta: operatiivisesta, aloitteellisesta sekä mahdollistavasta johtajuudesta. Lähi- ja keskijohtoa adaptiivisen tilan luomisessa rajoittaa seitsemän tekijää: or- ganisaatiokoko, viralliset rakenteet ja toimintamallit, resurssit, ajatusmallit, työyhteisöön liitty- vät tekijät, johtajaan liittyvät tekijät sekä vuorovaikutus ja viestintä. Kompleksiseen maailmankuvaan pohjautuen lähi- ja keskijohdon johtamisfunktiot kietoutuvat toinen toisiinsa, jolloin ne voivat sekä auttaa että tukahduttaa toisiaan. Yhä kompleksisemmaksi ilmiön tekee se, että rajoittavat tekijät kietoutuvat osaksi tätä kompleksista vyyhtiä.
Keywords: fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|