Työhyvinvointi esimiestyössä - Niemelä, Kari (My University, 2011)
Työhyvinvointi on käsitteenä hyvin laaja ja sitä voidaan tarkastella monesta eri lähtökohdasta. Sen muodostumiseen vaikuttavat henkilökohtaisten ominaisuuksien lisäksi työympäristön ja työtehtävien tuomat tekijät. Yksi työhön liittyvä tekijä on asema organisaatiossa. Tutkielman tavoitteena oli selvittää esimiestyön asettamia haasteita ja mahdollisuuksia hyvinvoinnin suhteen. Tutkielman teoreettisessa osuudessa luodaan katsaus eri työhyvinvoinnin malleihin ja luodaan malleista synteesi. Lisäksi kyseisen synteesin hyvinvoinnin osa-alueita tarkastellaan erilaisten määritelmien ja tutkimustulosten kautta. Empiirisessä osassa aineistona on käytetty otantaa Excenta Oy:n hyvinvointikartoitusten kautta saadusta laajasta aineistosta. Aineiston avulla verrattiin esimiesten hyvinvointia muuhun henkilöstöön nähden. Taustamuuttujina olivat ikä, sukupuoli ja esimiesasema. Kaiken kaikkiaan esimiehet ovat paremmin voivia kuin muu henkilöstö. Esimiesten psyykkisen hyvinvoinnin tila on parempi ja heillä on hieman vähemmän stressiä kuin muulla henkilöstöllä. Merkittävimpiä eroja ovat esimiesten paremmat kokemukset kommunikoinnin riittävyydestä johdon ja muun henkilöstön välillä sekä kokemukset työilmapiiristä. Esimiehet ovat myös motivoituneempia ja tyytyväisempiä työhönsä sekä heillä on huomattavasti vähemmän sairauspoissaoloja kuin muulla henkilöstöllä. Lähes kaikilla mittareilla mitattuna ylimmän johdon hyvinvointi on muita paremmalla tasolla.
Keywords: esimies; esimiestyö; työhyvinvointi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|