Verkkosovelluksen käyttöliittymän käytettävyyden arviointi : CASE-yritys - Jompa, Aino (My University, 2025)
Tämän pro gradu -työn tutkimusaiheena on erään suomalaisen yrityksen verkkosovelluksen käyttöliittymän käytettävyyden arviointi ja kehittäminen heuristisen evaluoinnin ja käytettävyystestin avulla. Työn tavoitteena on tarjota yritykselle konkreettisia kehitysehdotuksia käytettävyyden parantamiseksi tulevaisuuden kehitystyötä varten. Työ kohdistuu yksittäiseen järjestelmään, jota käytetään tietokoneella selaimessa. Tutkimus on toteutettu käyttämällä heuristista evaluointia ja käytettävyystestiä. Verkkosovelluksen käyttöliittymän arviointi aloitettiin heuristisella evaluoinnilla, jonka tarkoituksena on tunnistaa järjestelmän käytettävyysongelmat. Tämän jälkeen laajemman kuvan saamiseksi toteutettiin käytettävyystestaus, jossa viisi koehenkilöä käytti sovellusta ennalta määriteltyjen tehtävien mukaisesti. Tämän vaiheen tarkoituksena oli paljastaa ne käytettävyysongelmat, joita heuristisessa evaluoinnissa ei havaittu. Työn tavoitteena oli saada mahdollisimman hyvä kokonaiskuva järjestelmän käytettävyyden ongelmista. Heuristisen evaluoinnin jälkeen verkkosovelluksesta pystyttiin löytämään muutamia käytettävyysongelmia, joista vakavuusluokituksella merkittäväksi määriteltiin kaksi. Lieviä ja kosmeettisia ongelmia oli muutamia. Käytettävyystestit seurasivat pääosin heuristisen evaluoinnin löydöksiä, mutta toivat esille myös uusia ongelmia. Näiden havaintojen pohjalta yritykselle laadittiin raportti verkkosovelluksen käytettävyydestä sekä lista parannusehdotuksista tulevaisuuden kehitystyötä varten.
Keywords: käyttöliittymät; käytettävyys; heuristiikka; tietojärjestelmät; tietokoneohjelmat; arviointimenetelmät; testaus; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|; fi=Tietojärjestelmätieteen maisteriohjelma|en=Master’s Programme in Information Systems|; Tietojärjestelmätiede