Käännetyn arvonlisäveron vaikutus rakennusyrityksen talouteen : Vertailussa pienet ja keskisuuret rakennusyritykset - Sivula, Jenniina Maaret (My University, 2022)
Käännetty arvonlisäverovelvollisuus on Suomessa 1.4.2011 käyttöönotettu verotusmenettely, jossa arvonlisäverovelvollinen on myyjän sijaan ostaja. Rakentamispalveluissa tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että veron suorittaminen on aliurakoitsijan sijaan pääurakoitsijan vastuulla. Lakimuutoksen tarkoituksena on torjua rakennusalalle tyypillistä epärehellistä harmaata taloutta ja talousrikollisuutta, jota esiintyy erityisesti rakennusalan pitkissä aliurakointiketjuissa. Aikaisempien tutkimuksien perusteella kyseinen lakimuutos on aiheuttanut muutoksia yritys-ten kassavirroissa ja taloushallinnon kustannuksissa. Tällöin käännetty verovelvollisuus vaikuttaa myös yrityksen talouden tärkeimpiin toiminnan edellytyksiin: kannattavuuteen, maksuvalmiuteen ja vakavaraisuuteen. Talouden hallintaa koskevat lakimuutokset saattavat vaikuttaa myös yritysten resurssien tarpeeseen ja näin tuoda lisäkustannuksia yritykselle. Aikaisemmissa tutkimuksissa havaittiin myös eroja lakimuutoksen tuomien vaikutusten välillä riippuen yrityksen kokoluokasta. Tämän vuoksi tutkimuksessa perehdytään myös yrityksen koon vaikutukseen talouden muutoksissa. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, kuinka käännetty verovelvollisuus on vaikuttanut tutkittavien yritysten talouteen ja vertailla vaikutuksia pienten ja keskisuurten rakennusalan yritysten välillä. Tutkielman tutkimusmenetelmänä käytetään lineaarista regressioanalyysia, jota hyödyntämällä vertaillaan kannattavuuden ja maksuvalmiuden tunnusluvuissa tapahtuneita muutoksia. Tutkimusaineisto koostuu 114 suomalaisesta rakennusalan yrityksestä, joista 93 kpl on pieniä rakennusalan yrityksiä ja 21 keskisuuria. Tämän tutkielman hypoteesit käsittelevät käännetyn verovelvollisuuden vaikutuksia kannattavuuteen ja maksuvalmiuteen, sekä veromuutoksen tuomien vaikutusten eroja pienten ja keskisuurten yritysten välillä. Tutkimustulokset antavat osin viitteitä samankaltaisista tutkimustuloksista, joita saman aiheen tutkimukset ovat saaneet. Tutkimustulosten mukaan käännetyllä arvonlisäverolla on saattanut olla negatiivinen vaikutus yritysten kannattavuuteen, mutta maksuvalmiuden muutosten osalta samanlaisia tuloksia ei ollut havaittavissa. Tulokset eivät kuitenkaan ylitä tilastollisen merkitsevyyden rajaa, joten tarkkoja johtopäätöksiä ei voida tehdä. Tulokset eivät myöskään viitanneet tilastollisesti merkitseviin eroihin yrityskokojen välillä. Tuloksiin saattaa vaikuttaa aineiston pieni koko, jonka vuoksi tutkimuskysymyksiä olisi syytä tarkastella myös isommalla aineistolla mahdollisesti tarkempien tulosten aikaansaamiseksi.
Keywords: arvonlisävero; rakennusala; käännetty arvonlisäverovelvollisuus; kannattavuus; maksuvalmius; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|