Value investing in the context of the business cycle - Ilvesniemi, Saku (My University, 2023)
Arvosijoittaminen on suosittu sijoitusstrategia, joka perustuu alihinnoiteltujen osakkeiden tunnistamiseen suhteessa niiden nykyhetken fundamentteihin, kuten kirjanpitoarvoon tai kassavirtaan. Arvo-osakkeiden on todettu tarjoavan historiallisesti korkeampia keskimääräisiä tuottoja kuin kasvuosakkeet tai markkinaindeksit. Arvo-osakkeita etsittäessä voidaan käyttää apuna taloudellisia tunnuslukuja kuten P/E- ja P/B-lukuja. Arvosijoittamisen oppi-isänä pidetään Benjamin Grahamia, joka on kirjoittanut kirjat "Security Analysis" ja "The Intelligent Investor". Näitä kirjoja voidaan pitää edelleen merkittävinä teoksina rahoitusmaailmassa. Arvosijoittaminen strategiana on kuitenkin kehittynyt myös ajan myötä ja se on löytänyt uusia lähestymistapoja parempien tuottojen löytämiseksi. Viime vuosikymmenellä arvo-osakkeiden tuottojen on todettu laskeneen suhteessa kasvuosakkeisiin. Tämän tutkielman tavoitteena on käydä perusteellisesti läpi arvosijoittamiseen liittyvää kirjallisuutta ja löytää parhaat metodit tutkia arvopreemion olemassaoloa. Tutkimuksissa käytettyjä metodeja hyödyntäen tavoitteena on tutkia, onko arvopreemiota enää havaittavissa sijoitusmarkkinoilla. Tässä tutkielmassa käytetään CF/P, D/P, P/B ja EBITDA/EV-lukuja osakkeiden erottelussa eri portfolioihin. Erilaiset markkinasuhdanteet tuovat myös mielenkiintoisen lisän tutkielmalle. Viime vuosina erilaiset kriisit ja tapahtumat maailmalla ovat tarjonneet paljon erilaisia markkinatilanteita. Esimerkiksi COVID-19 pandemian aiheuttama laskumarkkina vuonna 2020 toi uudenlaisen taloudellisen tilanteen sijoitusmarkkinoille. Vaikka arvosijoittaminen on tuottanut historiallisesti hyvin, ei ole itsestään selvää, että se toimisi myös erilaisissa markkinatilanteissa yhtä tehokkaasti. Tutkielma sijoittuu Yhdysvaltojen osakemarkkinoille, josta käytettävä data koostuu listatuiden osakkeiden kuukausittaisista hinnoista, tunnusluvuista sekä tilinpäätöstiedoista. Tutkielmassa käytetty data kattaa aikavälin joulukuusta 2000 joulukuuhun 2020. Tältä ajanjaksolta saatujen tulosten perusteella kolme portfoliota neljästä osoittavat korkeampia riskikorjattuja tuottoja kuin kasvuosakkeet tai markkinaindeksi, joka tässä tutkimuksessa on S&P 500 price indeksi. Eri markkinasuhdanteisiin sijoittunut tutkimus osoittaa, että kasvumarkkinassa on havaittavissa kasvua arvopreemiossa CF/P ja EBITDA/EV tunnuslukuja hyödyntäen muodostetuissa portfolioissa. Laskumarkkinoille sijoittuneet tulokset sen sijaan osoittivat, että CF/P ja D/P tunnuslukuja hyväksi käyttäen muodostettujen arvoportfolioiden arvopreemio laski. Laskumarkkinoille ajoittunut tutkimus osoittaa kuitenkin ristiriitaisia tuloksia, eikä tilastollisesti merkittäviä johtopäätöksiä kyseiseltä ajanjaksolta voida tehdä.

Value investing is a popular investment strategy that involves identifying stocks with high fundamental ratios, such as high book value or cash flow to price, and purchasing them for less than their perceived worth. This strategy has been found to offer higher average returns than growth stocks or market indices. Financial ratios, such as P/E and P/B, are commonly used to evaluate potential value stocks. Benjamin Graham, author of "Security Analysis" and "The Intelligent Investor", is considered the father of value investing, and his work continues to influence the strategy today. The strategy has also evolved over time and has discovered new strategies in search of better returns. However, in the last decade, studies have shown that returns of value stocks in relation to growth stocks have been declining. The aim of this study is to sufficiently review literature related to value investing and find the most effective ways to investigate the value premium. Empirical research is carried out in the thesis based on the previous literature and the aim is to find whether the value premium still exist using financial the ratios of CF/P, D/P, P/B, and EBITDA/EV. Different market situations also bring an interesting perspective to the topic. Recent years have offered plenty of different situations and conflicts around the world that have affected financial markets and economics. For example, the COVID-19 pandemic brought major impacts to the financial markets. Even though value investing has yielded great profits over the years, it is not self-evident that it works as well in different economic situations. The research takes place in the US stock market. The data contains monthly prices, financial statements, and key figures of listed companies from the US stock market. The data collected for this research cover the period from 29. December 2000 to 31. December 2020. For this period, the results of the study show a risk-adjusted value premium in three out of four value portfolios. The value premium is examined for corresponding growth portfolios and the market index that is described by the S&P 500 price index. When studying the value premium in different economic situations, results from the bull market period demonstrated an increase in the value premium for the CF/P and EBITDA/EV portfolios. During the period of declining market, on the other hand, the value premium of value portfolios of CF/P and D/P decreased. At the same, the market downturn also showed conflicting results and clear statistically significant conclusions about its effects could not be drawn based on this study.
Keywords: fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance