Suunnitteluvaiheen tehostaminen AIS-projekteissa - Pyykkö, Sonja (My University, 2026)
Projektit yritysmaailmassa sisältävät monia osa-alueita, joiden hallitseminen on tärkeää projektin onnistumiselle. Monimutkaisissa ja teknisissä projekteissa, kuten AIS sähköasemaprojekteissa nämä osa-alueet ja tekijät korostuvat, ja lopulta määrittävät koko projektin onnistumisen. Projektisuunnittelu ja -hallinta luovat pohjan projektin toteuttamiselle, mikä korostaa eri osa-alueiden riippuvuuksia. Puutteelliset lähtötiedot, epäselvät vaatimukset ja epätietoisuus laajuuden hallinnassa voivat johtaa aikataulun viivästymiseen, tai kustannusylityksiin. Näitä pystytään hallitsemaan erilaisten työkalujen, kuten työn hajautusrakenteen (WBS), työpakettien ja verkostokaavion avulla. Nämä työkalut edesauttavat projektin aikataulun suunnittelua, resurssien järkevää käyttöä, tukevat projektin loogista etenemistä ja lisäävät hallittavuutta koko projektin elinkaaren ajan. Työn tavoitteena on tutkia AIS-projektien suunnitteluvaiheen riippuvuussuhteita ja kehittää kaavio, joka toimii pohjana tehostettujen aikataulujen suunnittelemiseen, sekä muun suunnittelun ja päätöksenteon tukena. Työ on toteutettu toimeksiantona Hitachi Energyn Grid Integration -yksikölle. Työssä tarkastellaan Hitachi Energyn toimintaympäristöä ja energiamurrosta sähköalalla ja miten nämä vaikuttavat projektien määrän kasvuun, mistä on syntynyt myös tarve entistä selkeämmille toimintamalleille. Erityisessä roolissa ovat lähtötekijöiden ajoitukset, sekä primääri-, toisio- ja rakennesuunnittelun välinen yhteistyö. Työssä laadittu verkostodiagrammi auttaa tunnistamaan, mitkä ovat kriittisimmät lähtötiedot ja resurssitarpeet, sekä missä kohtaa projektia minkäkin tiedon tulisi olla saatavilla. Tämä tehostaa projektin kulkua entisestään.
Keywords: projektit; hankesuunnittelu; projektinhallinta; suunnittelu; projektityö; projektijohtaminen; johtaminen; rakennesuunnittelu; hallinta; fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Engineering and Management|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|