The Role of AI in Shaping Competitiveness in Finnish companies - Nousiainen, Miika (My University, 2026)
Yritysten teknologinen ympäristö on nopeasti muuttumassa tekoälyn räjähtävän kasvun takia viimeisten vuosien aikana. Tämä on vasta alkua ja kehitys tulee todennäköisesti kiihtymään ja ihmisten taidot kehittymään entisestään. Sen takia monet yritykset ovat joutuneet miettimään ajankohtaista kysymystä ”Koska me hyödynnämme tekoälyä ja miten?”. Ei ole siis kyse enää siitä, tuleeko tekoäly vaikuttamaan yritysten liiketoimintaan, vaan siitä, kuinka nopeasti ja kuinka syvällisesti vaikutukset näkyvät. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on katsoa, kuinka tämä tilanne näkyy suomalaisessa yritysympäristössä. Toiseksi tavoite on ymmärtää, miksi tekoälyn käyttöönotto etenee joissain organisaatioissa nopeammin kuin toisissa sekä mitkä asiat nopeuttavat käyttöönoton prosessia. Tätä kokonaisuutta lähestytään sekä teorian että käytännön näkökulmasta, jotta kokonaiskuva ei jää pelkästään teorian ja mallien tasolle. Tutkimus perustuu asiantuntijahaastatteluihin, joissa eri taustoista ja sektoreilta tulevat henkilöt kuvaavat omia kokemuksia tekoälystä. Haastatteluiden kautta muodostuu kokonaiskuva siitä, missä vaiheessa suomalaiset yritykset tällä hetkellä ovat ja mitkä tekijät vaikuttavat tekoälyn etenemiseen. Tulosten perusteella tekoälyn hyödyt näkyvät ensimmäisenä melko konkreettisella tasolla. Kuten työ nopeutuu, rutiineja voidaan automatisoida ja osa työtehtävistä helpottuu selvästi. Näillä on suora vaikutus tuottavuuden kasvuun. Pidemmällä aikavälillä merkitys on kuitenkin enemmän strateginen – missä yritykset – jotka pystyvät rakentamaan tekoälyn osaksi omia prosessejaan, päätöksentekoa ja muuttamaan yrityksen toimintatapoja, saavat tekoälystä enemmän irti, kuin ne, jotka käyttävät sitä vain yksittäisenä työkalua osana muuta teknologiaa. Tämä johtaakin työn yhteen keskeisimpään havaintoon, mikä osoittaa monien organisaatioiden työntekijöiden olevan valmiita käyttämään tekoälyä omassa työssä, mutta johto puolestaan suhtautuu sen käyttöönotossa suhteellisen varovaisesti. Tämä johtaa tekoälyn käyttöönottamisen hitauteen, vaikka tekniset valmiudet olisivatkin olemassa. Toisaalta usein datan laatu, osaamisen puute ja epäselvät odotukset investointien hyödyistä nousevat toistuvasti esiin yritysten haasteina. Tutkimus osoittaa, että tekoäly ei itsessään ratkaise mitään. Hyöty syntyy vasta silloin, kun teknologia yhdistetään toimiviin prosesseihin, osaamiseen ja selkeään sekä tarkasti suunniteltuun suuntaan. Kyse on siis enemmänkin oppimisesta ja muutoksesta kuin yksittäisestä teknologiavalinnasta. Loppujen lopuksi kilpailuetu ei tule siitä, kuka ottaa tekoälyn käyttöön ensimmäisten joukossa, vaan siitä, kuka osaa ja oppii käyttämään sitä paremmin kuin muut.
Keywords: leadership (activity); enterprises; strategic leadership; organisations (systems); strategies; corporate strategies; know-how; competitive strength; competitive advantage; development (active); fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; Master’s Programme in Strategic Business Development