Materiaalien saatavuuden varmistaminen kokoonpanotuotannossa: puutteiden ehkäisy ja hallinta - Koivunen, Erik (My University, 2026)
Kokoonpanotuotannossa lopputuotteen valmistuminen on kriittisesti riippuvaista kaikkien komponenttien samanaikaisesta saatavuudesta, eli niin sanotusti BOM-riippuvuudesta. Yksittäisenkin osan puuttuminen voi pysäyttää koko tuotantolinjan, mikä aiheuttaa merkittäviä taloudellisia tappioita kapasiteetin hukkakäytön ja toimitusviiveiden muodossa. Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena on tunnistaa materiaalipuutteiden juurisyyt kokoonpanotuotannossa sekä koota kirjallisuuteen pohjautuva integroitu viitekehys puutteiden ehkäisyyn ja hallintaan. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, ja se analysoi materiaalipuutteiden koko elinkaarta aina niiden syntymisestä toipumiseen ja oppimiseen. Tulosten perusteella materiaalipuutteet juontavat juurensa ulkoisista tekijöistä, kuten toimittajaviiveistä, logistiikkahäiriöistä, sekä sisäisistä tekijöistä, joista merkittävimpiä ovat saldovirheet, kysyntäennustevirheet ja puutteellinen tiedonkulku. Keskeisiksi ehkäisykeinoiksi tunnistettiin strateginen varastonhallinta (ABC-analyysi ja varmuusvarastot), toiminnanohjausjärjestelmän datan laadun varmistaminen sekä proaktiivinen toimittajayhteistyö. Häiriötilanteissa hallinta edellyttää nopeaa priorisointia, tuotannon uudelleenjärjestelyä ja järjestelmällistä juurisyyanalyysia. Tutkielman keskeisin tuotos on materiaalien saatavuuden varmistamisen integroitu viitekehys, joka yhdistää proaktiiviset ja reaktiiviset hallintakeinot. Viitekehyksen ytimessä on oppimissilmukka, jossa häiriöistä saatu tieto muutetaan juurisyyanalyysin kautta proaktiiviseksi suojaksi tulevia häiriöitä varten, mikä parantaa yrityksen operatiivista resilienssiä. Lisäksi työssä määritellään suorituskykymittaristo, joka sisältää muun muassa saldotarkkuuden, OTIF-mittarin ja kassakierron nopeuden seurannan.
Keywords: hallinta; tuotanto; toimitusketjut; yritykset; saatavuus; tuotannonohjaus; tuotannonsuunnittelu; prosessit; suorituskyky; varastot; fi=Tuotantotalous (kauppatieteet)|en=Industrial Management|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|