Yrityksen yhteiskuntavastuun yhteys taloudelliseen suorituskykyyn Euroopassa ja Yhdysvalloissa : Moderoivana muuttujana yhteiskuntavastuuraportoinnin varmennus - Piirainen, Alisa (My University, 2025)
Yhteiskuntavastuun merkitys on kasvanut yritysten, sen sidosryhmien ja lainsäätäjien näkökul-masta erityisesti viime vuosina. Lisääntynyt lainsäädäntö velvoittaa yrityksiä raportoimaan yh-teiskuntavastuusta yhä enemmän. Koska vielä ei ole käytössä tyhjentävää, raportin sisällön mää-rittelevää ohjeistoa, osa yrityksistä päätyy hankkimaan ulkoisen varmennuksen raporteilleen sen sisältämän informaation todenmukaisuuden vahvistamiseksi. Myös mahdolliset yhteiskun-tavastuun kantamisesta saatavat taloudelliset hyödyt kiinnostavat niin yrityksiä kuin akatee-mista yhteisöä. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, onko yrityksen yhteiskuntavastuun ja taloudellisen suorituskyvyn välillä yhteyttä. Lisäksi tutkitaan yrityskulttuurin mahdollisia vaikutuksia yhteis-kuntavastuuseen. Varmennuksen osalta tutkimuksessa huomioidaan sen moderoiva rooli yh-teiskuntavastuun ja taloudellisen suorituskyvyn välisessä suhteessa. COVID-19 -pandemian vai-kutuksia tutkitaan käyttämällä erillistä dummya ja jakamalla aineisto lisäanalyysissa kahtia. Tut-kimuksen aineisto muodostuu Euroopan Stoxx Europe 600 -indeksissä ja Yhdysvalloissa S&P 500 -indeksissä listatuista yrityksistä vuosien 2017–2022 aikana. Yhteiskuntavastuuta mitataan LSEG-tietokannasta hankituilla ESG-pisteillä. Taloudellisen suorituskyvyn mittareina hyödynne-tään kokonaispääoman tuottoastetta (ROA) ja Tobinin Q:ta. Tuloksia tarkastelemalla havaitaan, että yhteiskuntavastuun suorituskyvyn ja taloudellisen suo-rituskyvyn välinen suhde on positiivinen ainoastaan kokonaispääoman tuottoasteen toimiessa selitettävänä muuttujana. Tobinin Q saa puolestaan negatiivisia arvoja ESG-TQ välisessä regres-siossa. Sidosryhmäpainotteisen yrityskulttuurin ja yhteiskuntavastuun suorituskyvyn välinen yh-teys on positiivinen ja tilastollisesti merkitsevä. Ulkoisen varmennuksen toimiessa moderaatto-rina ESG-ROA ja ESG-TQ välisissä regressioissa saadut tulokset osoittavat negatiivista yhteyttä. Otettaessa COVID-19 -pandemia huomioon kaikki edellä mainitut yhteydet heikkenevät, lukuun ottamatta sidosryhmäpainotteisuuden ja ESG:n positiivista suhdetta, joka vahvistuu pandemian jälkeisinä vuosina. Saadut tulokset tukevat yhteiskuntavastuun taustalla perinteisesti vaikuttaneita sidosryhmä-, legitimiteetti- ja signalointiteorioita, sillä sidosryhmäpainotteisuus johtaa korkeampaan yhteis-kuntavastuun suorituskykyyn. Korkeammalla yhteiskuntavastuun suorituskyvyllä on myös oman pääoman tuottoastetta kohottava vaikutus, mikä kertoo tehtyjen ESG-panostusten signaloin-nista saatavista taloudellisista hyödyistä. Negatiivinen ESG-TQ suhde puolestaan voi viestiä siitä, että legitimiteettinsä ollessa uhattu saattavat yritykset pyrkiä parantamaan sitä panostamalla resursseja yhteiskuntavastuullisiin toimiin.
Keywords: yhteiskuntavastuu; sidosryhmät; yritysvastuu; suorituskyky; raportointi; taloudellinen vastuu; sosiaalinen vastuu; ympäristövastuu; regressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|