Hankintapäätöksen perusteleminen - Lintunen, Susanna (My University, 2008)
Julkisten hankintojen kilpailuttaminen on osa hallintotoimintaamme. Kilpailuttaminen on tuotu osaksi kansallista lainsäädäntöämme mm. lain julkisista hankinnoista kautta. Lainmukaiset hankintayksiköt ovat velvollisia tavaroita ja palveluita hankkiessaan kilpailuttamaan laissa määritellyt hankintansa. Hankintamenettely on monivaiheista. Hankintamenettelyssä, kuten tarjouspyynnön ja hankintapäätöksen laadinnassa, on huomioitava tarjoajien syrjimätön ja tasapuolinen kohtelu. Tutkimuksen kohteena on hankintapäätös ja sen perusteleminen. Työssä on käsitelty mm. hallintopäätöstyyppejä ja perusteluvelvollisuutta. Hyvän päätöksen kriteereitä on pyritty peilaamaan hankintapäätökseen. Lisäksi on tarkasteltu hankintapäätöksen perusteluvelvoitetta lain julkisista hankinnoista kautta. Perustellulla päätöksellä on merkitystä myös tarjoajan oikeusturvan kautta. Päätösten perusteluilla on merkitystä muutoksenhakua harkittaessa. Tutkimus on oikeusdogmaattinen. Oikeusdogmaattiselle tutkimukselle ominaista on säännösten tulkinta kielellisnormatiivisesti sekä säännösten systematisointi. Aineistona on käytetty oikeuskirjallisuutta, lain esitöitä ja oikeustapauksia. Oikeustapausten kautta on esitetty keskeisten alueiden lain soveltamista sekä ratkaisuja alueista, joista laki julkisista hankinnoista ei suoranaisesti säädä, kuten hankintamenettelyn keskeyttäminen. Hankintamenettely on monivaiheinen prosessi, joka onnistuakseen edellyttää huolellista hankinnan määrittelyä ja tarjousten vertailussa käytettävien vertailuperusteiden asettamista. Tarjouspyynnön vaateet heijastuvat tarjousten vertailuun ja tätä kautta hankintapäätöksen perusteluun. Tarjouspyyntö ja vertailuperusteet on etukäteen annettava tiedoksi tarjoajille, jotta heillä on yhtäläiset mahdollisuudet valmistella tarjouksiaan. Hankintapäätöksen perustelemisessa on huomioitava, että ainoastaan tarjouspyynnössä esitettyjen vertailuperusteiden soveltaminen on sallittua. Vertailuperusteet on ilmoitettava etukäteen eikä niitä saa hankintamenettelyn edetessä muuttaa tai lisätä. Hankintapäätöksen perusteluista on käytävä ilmi, kuinka vertailuperusteita on tarjousten vertailussa sovellettu. Jokaista vertailuperustetta on vertailtava jokaiseen tarjoukseen. Asianmukainen tarjouspyyntö, huolellinen vertailu ja hankintapäätöksen kunnollinen perusteleminen auttavat onnistuneeseen hankintamenettelyyn.
Keywords: julkiset hankinnat; hankintapäätös; perusteluvelvoite; julkinen hallinto; fi=Julkisoikeus : hallinnon juridiikan ohjelma|