Monitilatoimiston vaikutukset tiimin toimintaan - Anttila, Elina (My University, 2022)
Työelämän muutokset muokkaavat organisaatioiden toimistotilatarpeita. Etä- ja hybridityöskentely sekä muut toimintaympäristön muutokset vähentävät toimistotilojen tarvetta, jonka myötä monitilatoimisto toimistotilaratkaisuna on yleistynyt. Monitilatoimisto rakentuu käyttäjälähtöisesti, erilaisista muunneltavista tiloista, joista työntekijä voi valita itselleen sopivimman, työtehtävänsä huomioiden. Työelämän muutosten myötä myös johtaminen ja organisaatiorakenteet ovat kokeneet uudistuksia. Yhä useammassa organisaatiossa toimivat tiimit, joiden hyödyntäminen tuo organisaatiolle joustavuutta ja kykyä reagoida nopeammin muuttuvaan toimintaympäristöön. Suorituskykyiset tiimit ovat avainasemassa menestyvässä organisaatiossa. Tämä tutkimus käsittelee monitilatoimiston vaikutuksia tiimin toimintaan. Tutkimus selvittää, miten monitilatoimiston tilat jakautuvat käyttäjälähtöisesti niin tiimin yhteistyötä kuin yksilön keskittymistä mahdollistaviin tiloihin. Lisäksi tutkimuksessa ollaan kiinnostuneita siitä, millaisia vaikutuksia monitilatoimistolla on tiimin osa-alueisiin. Tutkimuksen kannalta kiinnostaviksi tiimin osa-alueiksi valittiin teoriasta nousevat viestintä, yhteistyö, sitoutuminen ja osallistuminen, jotka suorituskykyiseltä tiimiltä löytyvät. Tämä tutkimus on toteutettu laadullisena tutkimuksena, ja tutkimuksen aineisto on kerätty teemahaastattelujen avulla. Haastatteluun osallistui 12 ammattilaista, joita yhdistivät työskentely monitilatoimistossa sekä osana tiimiä. Teoreettinen viitekehys on ohjannut teemahaastattelussa esitettyjen teemojen asettelua sekä tutkimustulosten tarkastelua. Aineiston analyysi toteutettiin teoriaohjaavana sisällönanalyysina kahdessa osassa. Ensimmäinen osa käsitteli monitilatoimiston tilojen jakautumista keskittymistä ja yhteistyötä tukeviin toimistotiloihin ja toinen monitilatoimiston vaikutuksia tiimin osa-alueisiin. Tutkimuksen mukaan monitilatoimistolla nähtiin olevan positiivisia vaikutuksia tiimin toimintaan. Monitilatoimiston avointen tilojen huomattiin vaikuttavan tiimiin, sen yhteistyötä ja vuorovaikutusta edistäen. Monitilatoimiston keskittymistä tukevien tilojen nähtiin lisäävän työntekijöiden mahdollisuutta valita itselleen sopiva työtila. Tutkimuksen mukaan monitilatoimisto vaikuttaa myös suorituskykyisen tiimin osa-alueisiin, niiden toteutumista edistäen. Erityisesti avointen tilojen todettiin vaikuttavan tiimin viestintään, yhteistyöhön, sitoutumiseen sekä osallistumiseen. Etä- ja hybridityöskentelyn nähtiin vaikuttavan organisaatioiden tulevaisuuden tarpeisiin toimistotiloista.
Keywords: tiimit; työtilat; organisaatiot; toimistot; toimitilat; yhteistyö; sitoutuminen; osallistuminen; viestintä; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|