Millaiset edut tukevat nuorten asiantuntijoiden sitoutumista organisaatioon? - Sahlström, Emilia (My University, 2023)
Kilpailu osaavasta työvoimasta käy vallitsevassa työvoimapulassa kiivaana. Samalla jopa seitsemän kymmenestä palkansaajasta hautoo ajatusta irtisanoutumisesta tälläkin hetkellä, eikä yrityksillä ole varaa hukata asiantuntijoitaan. Erityisen hanakasti työpaikkaa vaihtavat nuoret asiantuntijat, joille tärkeimpiä houkuttelevuustekijöitä työpaikan valinnassa ovat nyt palkka ja palkitseminen. Yksi tutkitusti sitoutumiseen positiivisesti vaikuttava tekijä on työnantajan tarjoamat edut. Jotta parhaista nuorista osaajista ei tarvitsisi luopua, työnantajien täytyy tietää, millaisia etuja nuoret asiantuntijat pitävät nyt arvossaan. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaiset edut tukevat nuorten asiantuntijoiden sitoutumista organisaatioon. Aineisto koostuu kuudentoista 23–27-vuotiaan asiantuntijan antamista haastattelu- ja lomakevastauksista. Aineistoa analysoidaan laadullisen temaattisen analyysin keinoin Kahnin (1990) sitoutumisen mallin mukaisessa teoreettisessa viitekehyksessä, jossa organisaatioon sitoutumiseen vaikuttavat yhtäaikaisesti merkityksellisyyden, turvallisuuden sekä käytettävyyden psykologiset olosuhteet. Tämän tutkimuksen löydökset osoittavat, että nuoret asiantuntijat kaipaavat sitoutuakseen seuraavanlaisia etuja: Turvallisuutta lisääviä, nuoren taloutta tukevia rahanarvoisia etuja pidetään arvossaan, mutta niihin vaaditaan joustoa ja valinnanvaraa. Työyhteisöön halutaan tuntea yhteenkuuluvuutta ja työkavereihin tutustua säännöllisten yhteisten aktiviteettien merkeissä. Käytettävyyttä tukevaa työn joustavuutta ajassa ja paikassa pidetään jo ehdottomana vaatimuksena, eikä liukuvasta työajasta tai etätyöstä haluta luopua. Omasta terveydestä ja hyvinvoinnista halutaan huolehtia, joten työnantajalta odotetaan näihin panostuksia. Lisäksi merkityksellisyyden tunteita herättäviä toimistolla tarjottavia välipaloja pidetään pienenä mutta tärkeänä arvostuksen osoituksena henkilöstölle. Merkityksellisyys ja arvostus vaikuttavat myös useiden muiden mainittujen etujen taustalla.
Keywords: etuudet; henkilökuntaedut; luontoisedut; palkitseminen; sitouttaminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|