Alihankkija- ja tavarantoimittajasuhteiden analysointi ja kehittäminen - Case: Silver-Veneet Oy - Leppänen, Jani (My University, 2006)
Tutkielman tavoitteena on analysoida yhden yrityksen kahdenvälisten suhteiden kehittyneisyyttä. Tutkielman tapausyritys on suomalainen alumiinivenevalmistaja Silver-Veneet Oy. Yrityksen kahdenvälisistä suhteista tarkasteluun valittiin kolme alihankkijasuhdetta ja yksi tavarantoimittajasuhde. Tutkielmassa analysoidaan valittujen kumppanuussuhteiden nyky- ja tavoitetilat. Tutkielman teoreettinen viitekehys jakaantuu kahteen osaan. Ensimmäiseksi tutkielmassa rakennetaan verkostoitumisen analysoinnin viitekehys. Verkostoituminen nähdään liiketoiminnan toteuttamisen tapana, jolla tavoitellaan kustannuksiin ja kasvuun liittyviä etuja. Verkostoitumista käsittelevässä kirjallisuudessa esiintyy useita eri teoreettisia tarkastelunäkökulmia. Tutkielmassa on esitelty seitsemän eri verkostoitumisen tarkastelunäkökulmaa. Toiseksi tutkielmassa muodostetaan kahdenvälisten suhteiden elementtien, kuten luottamuksen, analysoinnin ja kehittämisen viitekehys. Tutkimuksessa tuloksena saatiin selvitettyä, kuinka kehittyneitä yrityksen kumppanuussuhteet ovat. Tutkimuksessa selvisi myös se, mitä osa-alueita kussakin suhteessa halutaan kehittää. Tutkielman loppuosan johtopäätöksissä ja kehittämisehdotuksissa tuodaan esiin se, mistä tekijöistä kehitysalueet koostuvat ja mitkä kehittämistoimenpiteet olisivat mahdollisia.
Keywords: verkostoituminen; kumppanuus; kehittäminen; veneteollisuus; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|