The role of artificial intelligence and the OKR framework in enhancing strategy implementation and monitoring : Context of microenterprises - Laitasaari, Laura (My University, 2026)
Mikroyrityksillä on merkittäviä haasteita strategian toteuttamisen ja seurannan kanssa, johtuen resurssirajoitteista, milloin usein päätöksentekijöiden huomio kiinnittyy lyhyen aikavälin tavoitteisiin ja operatiivisiin paineisiin. Perinteiset strategian toteuttamisen mallit ovat usein liian raskaita ja monimutkaisia nopeasti muuttuvaan ympäristöön, missä mikroyritykset toimivat. Seuranta jää tästä syystä usein epäsäännölliseksi ja taaksepäin katsovaksi. Tämän tutkimuksen tavoitteena on selvittää strategian toteutuksen ja seurannan haasteita mikroyrityksissä, sekä tekoälyn (AI) ja OKR-mallin rooli mikroyrityksen strategian toteutuksen ja seurannan tehostajana. Tutkimus on teoreettinen, eikä se sisällä empiiristä tutkimusta aiheesta. Tutkielmassa päästiin johtopäätöksiin, missä OKR-malli ja AI tuovat esiin toisiaan täydentäviä ominaisuuksia strategian toteutuksen ja seurannan tehostamiseksi. OKR toimii kevyenä viitekehyksenä, joka pakottaa yrityksen priorisoimaan tavoitteitaan ja AI puolestaan tuo dataan perustuvaa analyysiä päätöksen teon tueksi, sekä automatisoi rutiini tehtäviä. Integraatio kehittää ihmisen ja koneen yhteistyötä, minkä katsotaan olevan yksi tulevaisuuden keskeisistä kilpailueduista. Mikroyritys tarvitsee tämän integraation tehokkaaseen toteuttamiseen osaavan ja sitoutuneen henkilöstön, jotka ovat valmiita muutokseen sekä laadukkaan datan, jolla tekoäly pystytään kouluttamaan kestävästi.
Keywords: microenterprises; artificial intelligence; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|