Barriers and Enablers to Circular Business Model Innovation : Finnish Forest Industry - Sivula, Eliisa (My University, 2021)
The aim of the study is to broaden the research area of circular business model innovation (CBMI) for the Finnish forest industry, and furthermore identify key barriers and enablers to-gether with their impacts upon CBMI. The theoretical background of the study is examined through two key research areas: CBMI, and barriers and enablers. The building blocks of CBMI (circular economy, business models and business model innovation) are briefly introduced to give a clear image of the current state of the literature. The two research areas are seamlessly merged into a coherent framework and fulfilled through examining empirical data. A multiple case study is chosen as the methodological frame, from which empirical data is assembled and then examined. Two case studies are formed from a sample set of ten Finnish forestry companies. The companies are divided into two coherent clusters: Small and Medium Enterprises (SMEs) and Multinational Corporations (MNCs). With an abductive logic that infers reasonable explanations for observed data, the cases are further analyzed for the purpose of discovering new findings as well as comparing the situation to the current research theories. The key findings of the study include multiple contributions to CBMI research. The process of CBMI was identified as facing multiple challenges due to both external and internal barriers affecting the Finnish forest industry. The barriers hindered the CBMI process by creating addi-tional delay and uncertainty, as well as problems within planning, piloting and the scale-up phase. To a certain extent, the CBMI process is still prone to challenges due to the structures of the linear world of today. Secondly, the similarities between the two cases strengthen re-search on the Finnish forestry industry and shed light on CBMI types and designs among SMEs and MNCs. Overall, the study further matured the research area of CBMI in the Finnish forest industry, and offers ideas on further avenues of interesting research.

Tämän tutkielman tarkoituksena on ymmärtää Suomen metsäteollisuuden kiertotalousmallien innovointiprosessia, joka on hiljalleen saavuttanut suosiota sekä kirjallisuuden että metsäteol-lisuuden parissa. Kiertotalousinnovaatio on yrityksille uusi ja kiehtova konsepti, jota pyritään yhä enemmän implementoimaan osaksi yrityksen strategista päätöksentekoa. Nouseva mie-lenkiinto kiertotalousmalleja kohtaan ei ole kuitenkaan vielä lieventänyt suurta epävarmuutta, jota yritykset kohtaavat implementoidessaan uusia kiertotalousmallin mukaisia innovaatioita. Tätä epävarmuutta selittää osakseen se, että nykyisen tutkimuksen valossa ei vielä täysin ym-märretä kaikkia innovaatioprosessin implementointiin kohdistuvia haasteita. Tutkimalla pro-sessiin kohdistuvia haasteita ja mahdollistajia, tutkielma pyrkii luomaan metsäteollisuuden yrityksille paremmat mahdollisuudet uusien kiertotalousmallien onnistuneeseen innovointiin ja implementointiin. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys rakentuu kahdesta osasta: kiertotalousmallien innovoin-tiprosessista sekä prosessissa koetuista haasteista ja mahdollistajista. Ensimmäiseksi kirjalli-suuskatsaus tarkastelee kiertotalous ilmiötä liiketoimintamallikirjallisuuden valossa. Kiertota-lous-ilmiö käsitellään lyhyesti, lisäksi tarkasteluun kuuluu lyhyt teoriapohjainen esittely liike-toimintamalleista. Tarkastelu rakentaa pohjaa kiertotalousmallien innovointiprosessin analy-soinnille, joka tämänhetkisen kirjallisuuden valossa on hajanainen. Toinen kirjallisuuskatsauk-sen osa käsittelee juuri mainitun prosessin haasteita sekä mahdollistajia. Teoreettinen viiteke-hys haasteille ja mahdollistajille jakautuu kirjallisuuden perusteella seuraaviin kategorioihin: yhteiskuntataso, arvoketjutaso, organisaatiotaso sekä työntekijätaso. Tutkimus toteutetaan viitekehyksen puitteissa monitapaustutkimuksena kymmenen suomalai-sen metsäteollisuusyrityksen kanssa. Tutkimus koostuu kymmenestä haastattelusta valittujen yrityksien välillä. Lisäksi yritykset on jaoteltu pk-yrityksiin ja suuryrityksiin, analysoinnin edis-tämiseksi sekä vertailun mahdollistamiseksi. Tutkimustulokset koostuvat avainhaasteista ja mahdollistajista. Tärkeimmät kiertotalousinno-vointiprosessin haasteet ovat teknologiarajoitteinen regulaatio, läpinäkyvyyden puute arvoket-juissa, heikkoudet kustannuspuolella sekä henkilökohtaisen kompetenssijakamisen puute or-ganisaatiossa. Vastaavasti tärkeimpiä mahdollistajia ovat poliittinen läsnäolo regulaatioiden muokkaamiseksi, ekosysteemiajattelu ja sisäisen että ulkoisen organisaation läpinäkyvyyden lisääminen teknologian avulla, lokaalinen toiminnan harjoittaminen, kiertotalousmittariston kehittäminen sekä sitoutuneen johdon ja henkilöstön varmistaminen. Lisäksi tutkimuksessa selviää innovointiprosessin suuresti hidastuvan sekä vaikeutuvan haasteiden johdosta. Tämä osaltaan selittää miksi kiertotalousmallien implementointi epäonnistuu tai sitä suurelta osin vielä vältetään.
Keywords: circular economy; innovations; business models; barriers; forest industry; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; Master’s Programme in Strategic Business Development