Fuzzy Analytic Hierarchy Process Utilization in Government Projects : A Systematic Review of Implementation Processes - Darms, Ina (My University, 2023)
Uncertain assessments challenge the aggregation of expert knowledge in the field of decision-making. Valuable, yet sometimes hesitant, insight of expert decision makers needs to be converted into numerically comparative form in the age of information management. . Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP) enables the comparison of decision elements through expert judgements, even when the information at hand is uncertain. The present study explores Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP) implementation in government projects in a systematic literature review. Theoretical framework for Analytic Hierarchy Process (AHP), Fuzzy Set Theory (FST) and their combination, namely Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP) is provided. The systematic literature review categorizes research results under three categories and examines each paper by utilizing review questions. Three main application purposes rise from the literature review; policy planning and assessment, project selection and project and performance evaluation. Overall implementation processes of the three application areas are discussed. The conclusion provides comprehensive evaluation of the approach and considerations for practitioners.

Asiantuntijanäkemysten epävarmuus vaikeuttaa tiedon keräämistä päätöksenteossa. Päätöksentekoprosessin kannalta arvokkaat, vaikkakin joskus epävarmat, asiantuntijanäkemykset tulee voida muuttaa numerollisesti vertailtavaan muotoon tietojohtamisen aikakautena. Sumea Analyyttinen Hierarkiaprosessi mahdollistaa päätöksenteossa käytettävien elementtien vertailun asiantuntija-arviointien avulla, jopa silloin kun käytettävissä oleva tieto on epävarmaa. Opinnäytetyössä tutkitaan systemaattisen kirjallisuuskatsauksen keinoin Sumean Analyyttisen Hierarkiaprosessin, eng. Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP), implementointia julkishallinnon hankkeissa. Tutkimus sisältää teoreettisen viitekehyksen Analyyttisen Hierarkiaprosessin, Sumean joukko-opin, eng. Fuzzy Set Theory (FST) ja niiden yhdistelmän, Sumean Analyyttisen Hierarkiaprosessin, eng. Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP), ymmärtämisen tueksi. Systemaattisen kirjallisuuskatsauksen myötä valittu aineisto luokitellaan kolmeen kategoriaan ja jokaista tutkimusta tarkastellaan ennalta määrättyjen kysymysten avulla. Systemaattisen kirjallisuuskatsaukseen myötä valittujen tutkimusten kolme olennaisinta käyttötarkoitusta ovat; käytännön suunnittelu ja arviointi, hankevalinta sekä hankkeiden ja suoritusten arviointi. Aineiston luokittelun jälkeen tutkimus etenee tarkastelemaan erilaisiin käyttötarkoituksiin suunnattujen Sumean Analyyttisen Hierarkiaprosessi -metodin implementointiprosesseja. Johtopäätös -osio tarjoaa pohdintaa ja huomioita siitä, miten päätöksentekijät voivat suhtautua Sumean Analyyttisen Hierarkiaprosessin hyödyntämiseen julkishankkeiden yhteydessä.
Keywords: decision making; fuzzy logic; operations research; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|