Laadun merkitys alihankinnassa - Torkko, Jani (My University, 2010)
Laadun kehittäminen ja johtaminen hankinnoissa on viime aikoina tullut yhä tärkeämmäksi tekijäksi yritysten kilpailukyvyn kannalta. Tämän tutkielman tarkoituksena oli tehdä taustatyötä toimitusvarmuuden parantamiseksi alihan-kinnan näkökulmasta sekä tunnistaa kohdeyrityksen haasteet alihankinnan laa-tujohtamisessa. Samalla tarkoituksena oli tunnistaa keskeisimmät kehityskoh-teet. Laadun parantaminen sekä toimittajahallinta ovat keskeinen osa tätä tut-kimusta. Tutkimuksen teoriaosuus käsittelee laatua monesta eri näkökulmasta, jossa tutkitaan erilaisia lähestymistapoja laadun merkitykseen alihankinnassa sekä kehittämisessä. Empiirinen osuus tehdään sekä kohdeyrityksessä että kahdessa muussa yrityksessä, jotta saadaan vertailtua eri yritysten toimintatapoja. Koska yritysten tuotteet ovat hyvin erilaisia, myös työkalut laadullisten tekijöi-den parantamiseksi ovat hyvin erilaisia. Yhteenvetona voidaan todeta, että yhtä oikeaa tapaa toimittajan laatujohtamiseen ei ole olemassa. Tärkeämpää laaduntuottokykyisemmän alihankkijan kehittämisessä on systemaattisten toimintatapojen implementoiminen ja niiden johtaminen, jonka päämääränä on toimittajien sitouttaminen yrityksen laadulliseen toimintaan. Tämän johdosta kustannuksia saadaan pienennettyä, koska hukkaa saadaan pienennettyä ja turha työ jää pois.
Keywords: fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|