Vapaaehtoisen tilintarkastuksen kysyntä suomalaisissa mikroyrityksissä - Malén, Miika (My University, 2017)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, miksi suomalaiset mikroyritykset valitsevat tilintarkastuksen, vaikka se ei lain mukaan ole pakollista. Tutkielmassa käydään läpi mikroyrityksen vapaaehtoisen tilintarkastuksen kysyntää luovia tekijöitä, joita on tutkittu todella vähän. Monet tutkimukset ovat vuosien saatossa keskittyneet suuriin listayhtiöihin ja pakollisen tilintarkastuksen kysynnän tutkimiseen, kun taas pienten yksityisten yritysten vapaaehtoisen tilintarkastuksen kysynnän tutkiminen on jäänyt vähemmälle. Tämä johtuu muun muassa siitä, että monessa maassa tilintarkastus on kaikille pakollista ja Euroopan unionin (EU):n alueella tilintarkastaja on voitu jättää valitsematta vasta vuo-desta 1994 lähtien. Suomessa vapaaehtoinen tilintarkastus on ollut mahdollista vuodesta 2008 lähtien aivan pienimmille yrityksille. Vapaaehtoisesta tilintarkastuksesta on tehty tutkimuksia muun muassa Suomen, Ison-Britannian, Uuden-Seelannin ja Tanskan aineistoilla. Tutkimusten mukaan monet tekijät luovat tilintarkastuksen kysyntää mikroyrityksissä. Näitä tekijöitä, joita tutkitaan tässä tutkielmassa ovat ulkopuolinen rahoitus, taloudellinen ahdinko, yrityksen kasvu, perheomistus ja sidosryhmäsuhteet. Tutkielman empiriaosassa tutkitaan teoriaosassa johdettujen hypoteesien paikkansapitävyyttä suomalaisissa mikroyrityksissä, jotka jäävät alle tilintarkastusvelvollisuuden rajan. Tutkimus tehdään vuoden 2017 tilinpäätöstiedoilla. Tutkimusmenetelmänä käytetään logistista regressioanalyysiä. Logistisen regressioanalyysin mukaan yrityksen kasvu kasvattaa vapaaehtoisen tilintarkastuksen kysyntää. Verotuksen luotettavuuden varmistaminen, taloudellinen ahdinko, omistajuuden jakautuminen, sidosryhmä suhteiden sujuvuuden varmistaminen eivät lisää vapaaehtoisen tilintarkastuksen kysyntää.
Keywords: tilintarkastus; mikroyritys; omistaja; johtaja; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|