Mukautettua tilintarkastuskertomusta ennakoivat tekijät - Tikkanen, Henrik (My University, 2016)
Tutkielman tarkoituksena on selvittää, voidaanko mukautettu tilintarkastuskertomus ennakoida suomalaisilla pk-yrityksillä aiempien tilinpäätöksien julkisilla tiedoilla ja mitkä tilinpäätöksen tekijät ennakoivat parhaiten mukautettua tilintarkastuskertomusta. Tutkielman teoriaosuudessa käsitellään keskeiset aiemmin mukautetusta tilintarkastuskertomuksesta tehdyt tutkimukset. Lisäksi esitellään lyhyesti tilintarkastuskertomus lainsäädännön sekä kansainvälisten tilintarkastusstandardien avulla. Tutkielmassa käytettävä aineisto on koottu Suomen Asiakastieto Oy:n ylläpitämästä Voitto+ -tilinpäätöstietokannasta, joka sisältää suurimman osan suomalaisten osakeyhtiöiden tilinpäätöstiedoista. Aineisto koostuu yhteensä 1593 pk-yrityksestä, joista 484 on saanut vakiomuotoisesta poikkeavan tilintarkastuskertomuksen. Aiempien tutkimusten pohjalta muodostettiin viisi hypoteesia yrityksen tunnusluvuista ja kokoon liittyvistä tekijöistä. Tilastollisena menetelmänä käytetään logistista regressioanalyysiä. Tulokset osoittivat, että johdetut hypoteesit saivat vahvistusta, maksuvalmiuden tunnuslukua lukuun ottamatta. Estimointiaineiston perusteella luotiin malli, joka luokitteli testiaineistossa 86,5 %:n todennäköisyydellä tilintarkastuskertomuksen muodon oikein. Vakiomuotoiset kertomukset pystyttiin luokittelemaan oikein jopa 91,3 %:n todennäköisyydellä. Näin ollen voidaan todeta, että julkisten tilinpäätöstietojen pohjalta on löydettävissä ennustava malli, joka luokittelee tilintarkastuskertomuksen muodon suurella todennäköisyydellä oikein.
Keywords: mukautettu tilintarkastuskertomus; tilintarkastus; tunnusluvut; logistinen regressio; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|