"Jalanjälki paha, kädenjälki hyvä" : Ilmastoviisaan asumisen arvojen rakentuminen aikakausmediassa - Pelkonen, Päivi (My University, 2023)
Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Kotitaloudet tuottavat tuoreen selvityksen mukaan kuntien kulutuspäästöistä jopa 83 prosenttia, ja kotitalouksien päästöistä suurimman osan eli 25 prosenttia tuottaa asuminen. Mielipiteet asumisen normeista määrit-tyvät yhteiskunnassa jaettujen arvojen ja normien kautta, ja viestinnässä tulisi suosia ilmas-tonmuutoksen linkittämistä arvoihin, motivaatioon ja maailmankuviin. Aikakauslehdillä on suuri rooli muun muassa sosiaalisten muutosten käynnistäjänä, joten on kiinnostavaa, millai-sena ilmiönä ilmastoviisas asuminen näyttäytyy ja millaisia arvoja lehdet vahvistavat. Ilmasto-viisaalla asumisella tarkoitan asumista, jolla on alhaiset kasvihuonekaasupäästöt. Tavoitteenani on tarkastella, miten ilmastoviisaaseen asumiseen liittyviä arvoja tuotetaan asumisen, rakentamisen ja puutarhanhoidon erikoislehdissä. Aineistona on 55 verkkojuttua, jotka on julkaistu Meidän Talo -verkkolehdessä ja Meillä kotona -verkkosivustolla vuosina 2010–2020. Juttujen yhteinen nimittäjä on ilmastoviisas asuminen. Aineisto on osa ilmastonmuutoksen ja segregaation haasteita tutkivan DeCarbon Home -hankkeen mediamateriaalia. Tutkielman teoreettinen viitekehys perustuu median ja arvojen ilmasto-viestinnällistä roolia koskevaan aiempaan tutkimukseen. Menetelmäkehyksenä on sisäl-lönanalyysi ja lingvistinen analyysi, joiden avulla tunnistan aineistosta arvoja ja niiden kielellis-tä rakentumista. Sisällönanalyysiä ohjaavana teoriana hyödynnän Schwartzin arvoteoriaa ja tulkinnassa myös Rokeachin arvoteoriaa. Analyysini tuloksena on, että arvoulottuvuuksista yleisimpiä olivat avoimuus muutokselle ja itsensä ylittäminen. Yleisin arvotyyppi oli universalismi. Avoimuus muutokselle -arvoulottuvuus rakentuu aineistossani muun muassa omista tavoitteiden ja ihanneasumisen kuvauksista. Itsensä ylittämisen arvoulottuvuus rakentuu sekä ihmisten että maapallon hy-vinvoinnista huolehtimisen kuvauksina. Säilyttämisen arvoulottuvuus rakentuu muun muassa maltillisuuden ja rajojen tunnistamisen kuvauksina, ja suoriutumisen arvoulottuvuus puoles-taan älykkyyden, kyvykkyyden ja kunnianhimon kuvauksina. Lisäksi tunnistin aineistosta sääs-tämiseen liittyviä arvoja. Aineistossa painottuvat yhteisölliset arvot yksilöllisten sijaan. Aineistoni aikakauslehdet vahvistavat tutkimustulokseni mukaan ilmastoviisaan asumisen myönteisiä arvoja. Niiden korostumista selittää vahvimmin se, että aikakauslehdet ovat luki-jalähtöisiä ja heijastelevat kohdeyleisönsä tiedon ja inspiraation tarvetta aikana, jolloin tietoi-suus ympäristöongelmista on lisääntynyt ja kestävä elämäntapa noussut trendiksi. Tämä tut-kimus osoittaa, että aikakauslehdet voivat paitsi lisätä ympäristötietoisuutta ja kannustaa lukijoitaan omaksumaan kestäviä asumiskäytäntöjä, myös vaikuttaa aikansa trendeihin ja osallistua sitä kautta ilmastonmuutoksen torjumiseen.
Keywords: asuminen; arvot (käsitykset); ilmastonmuutokset; arvoteoria; aikakauslehdet; hiilijalanjälki; media; viestintä; vähähiilisyys; fi=Organisaatioiden viestintä|en=Communication in organizations|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|