Yrityksen strategian, toimintaympäristön epävarmuuden ja organisaatiorakenteen vaikutus suorituskyvyn mittareiden käyttöön suomalaisissa teollisuusyrityksissä - Kollanus, Noora (My University, 2014)
Tutkielmassa tarkastellaan yritysten suorituskyvyn mittausta, ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Viimeisten vuosikymmenien aikana alan tutkijat ovat alkaneet painottaa entistä enemmän ei-rahamääräisten suorituskyvyn mittareiden käytön tärkeyttä perinteisten, rahamääräisten mittareiden rinnalla. Rahamääräisten mittareiden ei katsottu enää riittävän tuottamaan sellaista informaatiota, jota tämän päivän yritysjohtajat tarvitsevat päätöksentekonsa tueksi jatkuvasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä. Laaja-alaisen informaation tarve, ja toisaalta tarjolla oleva lähes rajaton informaatio ovat johtaneet tilanteeseen, jossa yrityksen tulee onnistua valitsemaan käyttöönsä sellaisia suorituskyvyn mittareita, joiden tuottama informaatio on hyödyllistä ja jota voidaan käyttää hyväksi päätöksenteossa. Tutkijat ovatkin viimeisten parin vuosikymmenen aikana kehitelleet erilaisia integroituja suorituskyvyn mittausjärjestelmiä, joiden tarkoituksena on integroida rahamääräisen ja ei-rahamääräisen suorituskyvyn mittaus osaksi strategiaa sekä johtamis- ja päätöksentekoprosessia. Tutkimuksessa tarkasteltiin kontingenssiteorian pohjalta, miten kontingenssitekijöistä strategia, organisaatiorakenne ja toimintaympäristön epävarmuus vaikuttavat suorituskyvyn mittaukseen. Tutkimus toteutettiin kvantitatiivisen kyselylomakkeen avulla, joka lähetettiin 512 suomalaiseen teollisuusyritykseen. Käyttökelpoisia vastauksia saatiin 80 kappaletta. Tutkimustulokset tukevat teoriaa, jonka mukaan ei-rahamääräisiä mittareita käytetään nykyajan yrityksissä monipuolisesti, mutta toisaalta rahamääräiset mittarit ovat edelleen pääasiallisesti hallitsevassa roolissa kontingenssitekijöistä riippumatta. Toisaalta kuitenkin havaittiin, että tutkituista kontingenssitekijöistä strategialla ja toimintaympäristön epävarmuudella oli vaikutusta suorituskyvyn mittareiden käyttöön.
Keywords: Suorituskyvyn mittaus; kontingenssiteoria; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|