Z-sukupolven työmotivaation kohentaminen palkitsemisen keinoin - Forsby, Julia (My University, 2022)
Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena oli ymmärtää, miten Z-sukupolven edustajat kokevat erilaisten palkitsemisen käytäntöjen vaikuttavan omaan työmotivaatioonsa sekä millaisilla pal- kitsemisen keinoilla voidaan edistää Z-sukupolven työmotivaatiota. Lisäksi tutkimuksen tehtä- vänä oli selvittää mitä on motivaatio, mitä tarkoitetaan palkitsemisella sekä millainen merkitys palkitsemisella on työmotivaatioon. Tutkielman kirjallisuuskatsaus käsittelee motivaatiota, palkitsemista yleisesti sekä aiempaa tut- kimusta liittyen palkitsemiseen työmotivaation kohentamisen keinona. Tutkimuksen kantavana teoriana käytettiin itseohjautuvuusteoriaa, joka on hallitseva teoria organisaatiokäyttäytymisen alalla. Lisäksi kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin Z-sukupolvea ja sukupolvesta tehtyä aiempaa tutkimusta, joiden tuloksia lopuksi verrattiin tällä tutkimuksella saatuihin tuloksiin. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Tutkimusaineisto koostui kymmenestä yksilö- haastattelusta, joissa Z-sukupolven edustajat saivat avoimesti kertoa millaisten asioiden he ko- kevat yleisesti vaikuttavan motivaatioonsa omassa työssään ja miten he kokevat jonkin palkitse- misen keinon vaikuttavan omaan työmotivaatioonsa. Tutkimustuloksia analysoitaessa jaettiin tulokset kahteen luokkaan: työmotivaatioon sekä pal- kitsemiseen. Työmotivaatioon vaikuttavat tekijät luokiteltiin itseohjautuvuusteorian pohjalta autonomiaa, kyvykkyyttä ja yhteenkuuluvuutta kuvaaviin tekijöihin. Erityisesti työmotivaatioon vaikuttavista tekijöistä korostui kyvykkyyttä kuvaavat tekijät. Palkitsemista tutkittaessa tutkimustuloksissa korostui aineettoman palkitsemisen merkitys. Tu- loksista ilmeni, että Z-sukupolvi arvostaa erityisesti laadukkaan ja välittömän palautteen saa- mista työpaikalla sekä suullisia kehuja. Lisäksi erityisen tärkeänä pidettiin mahdollisuutta kehit- tyä omassa työtehtävässään ja urallaan. Myös työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen tärkeys korostui erityisesti joustavien työaikojen sekä etätyömahdollisuuden merkityksen korostuessa. Tutkimustulokset olivat samansuuntaisia aikaisempien Z-sukupolven työmotivaatiota tutkinei- den tutkimusten kanssa. Aiemmista tutkimuksista poiketen, tämä tutkimus kehottaa kiinnittä- mään erityistä huomiota myös työpaikan avoimeen ilmapiiriin. Tutkimustulosten perusteella tehtiin johtopäätös, että avoin ilmapiiri työpaikalla tukee jokaisen työyhteisön jäsenen mahdol- lisuutta päästä osallistumaan sekä vaikuttamaan. Avoimen ilmapiirin havaittiin lisäävän tunnetta itsensä arvostetuksi tuntemisesta, jolla huomattiin olevan merkittävä vaikutus työmotivaatioon.
Keywords: työmotivaatio; palkitseminen; motivaatio; motivointi; z-sukupolvi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|