Työuupumus työyhteisön ja yksilön näkökulmasta - Saarikoski, Nanika (My University, 2015)
Työuupumus on kompleksinen ilmiö, joka vaikuttaa työntekijään ja työntekijän työyhteisöön, mutta myös koko organisaatioon. Työuupumuksella on kolme erityispiirrettä: uupumusasteinen väsymys, kyynistyneisyys ja heikentynyt ammatillinen itsetunto. Tässä tutkielmassa tarkastellaan työuupumusta sekä yhteiskunnallisen määritelmän että valtion mielisairaalan hoitajan näkökulmasta Vuonna 2011 työssäkäyvistä suomalaisista keskimäärin 23,5 % kärsi lievästä työuupumuksesta ja vakavasta työuupumuksesta kärsi 2,5 %. Muutokset ympäröivässä yhteiskunnassa ja kiristyvä taloustilanne lisäävät entisestään työtaakkaa ja työpainetta. Suomessa on kaksi valtion mielisairaalaa, Vanhan Vaasan sairaala sekä Niuvanniemen sairaala, jotka tuottavat oikeuspsykiatrisia erityistason palveluita koko Suomeen. Työskentely valtion mielisairaalassa on haastavaa. Kaikki potilaat ovat vastentahtoisessa hoidossa ja ovat usein väkivaltaisia ja arvaamattomia. Työntekijältä vaaditaan paljon, jotta ke kykenisivät tekemään työstään mielekkään huomioiden oman ja muiden turvallisuuden. Aineistonkeruumenetelmänä on käytetty haastattelua, johon osallistui näiden kahden mielisairaalan hoitajia. Tässä tutkimuksessa esitellään työuupumus yhteiskunnallisesta näkökulmasta sekä kartoitetaan ja kuvaillaan hoitajien näkökulmasta työuupumusta, seikkoja jotka johtavat tai aiheuttavat työuupumusta. Tutkimuksessa kuvataan myös hoitajien näkökulmasta johtamisen ja esimiehen roolia sekä hoitajien omia kokemuksia. Lisäksi tutkimuksessa on kartoitettu mahdollisia työuupumuksen ehkäisykeinoja sekä omien vahvuuksien merkitystä työuupumuksen synnyssä. Tutkimustuloksista nousi esille, että jokainen haastateltavista oli kokenut jonkin asteista väsymystä uransa aikana ja yli puolella se oli vaikuttanut työssä jaksamiseen, motivaatioon ja työtulokseen. Esille nousi myös, että haastateltavat kokivat muutoksen olevan jatkuvaa, eikä sitä pidetty hyvänä. Työuupumusta aiheutti heidän mielestään suuri työmäärä sekä vaikea potilasaineisto. Lisäksi esiin nousi esimiesten suuri rooli, esimiehiltä odotetaan paljon. Ennaltaehkäisevinä keinoina nähtiin työnohjaus, ikä, kokemus sekä hyvä työyhteisö. Ennaltaehkäisevänä ja vahvuutena nähtiin siviilielämän mielekkyys; perhe, harrastukset, ystävät, opiskelu.
Keywords: työuupumus; työuupumuksen ehkäisy; hoitotyö; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|