Asuntokaupan verotus - Björklund, Alex (My University, 2014)
Asuntokaupan verotus on tutkimuskohteena äärimmäisen ajankohtainen johtuen alati muuttuvista verotuskäytännöistä ja sen käytännönläheisyydestä. Tutkimuksen kohteena on verosuunnittelun mahdollisuudet luovutustappion ja -voiton osalta ja miten korkovähennysoikeus sekä varainsiirtoverotus vaikuttaa verotuksellisiin seikkoihin asuntokaupan osalta. Oikeusdogmaattista tutkimusmenetelmää käyttäen tehdyn tutkielman keskeisenä aineistona on lakien ja hallituksen esityksien lisäksi oikeuskirjallisuus, oikeustapaukset ja Verohallinnon ohjeet. Asuntokauppaan liittyvät keskeiset käsitteet ovat luovutusvoitto ja - tappio, korkovähennysoikeus, varainsiirtoverotus, hankintameno ja sen laskeminen sekä ensiasunnon muodostamat merkittävät poikkeamat verotuksen kannalta. Tutkimuksen keskeiset havainnot liittyvät verotuksen erittäin suuriin vuosittaisiin muutoksiin. Vuoden 2014 alusta tuli voimaan lukuisia verouudistuksia tutkimuksen aiheen kannalta. Pääomatuloveroprosentin progressioraja aleni ja korkovähennysoikeutta rajoitettiin porrastetusti. Useiden asuntokauppaan liittyvien verotukien osalta tärkeänä seikkana ovat ajanjakso sekä ikä. Edellä mainitut seikat sekä aikaisempi omistus ovat keskeisessä asemassa ensiasunnon ostajan verotukien määräytymisessä. Oman asunnon luovutusvoiton verotus määrittyy asumisajan perusteella ja hankintameno-olettama nousee oleellisesti kun 10 vuoden määräaika täyttyy.
Keywords: Asuntokauppa; verosuunnittelu; luovutustappio ja -voitto; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|