Kriisijohtaminen : Organisaation resilienssin kehittäminen - Kalke, Jesse (My University, 2024)
Tämän kandidaatintutkielman tavoitteena oli analysoida ja arvioida kriisijohtamisen periaatteita ja organisaation resilienssin kehittämistä. Aihe on todella oleellinen nykyajan globaaliselle kehittymiselle ja ennakoinnille kriisijohtamisessa ja organisaation toiminnassa. Tutkimusongelmaan vastattiin kolmen tutkimuskysymyksen kanssa: kriisijohtamisen keskeiset periaatteet, rooli johtajilla kriisien hallinnassa organisaatioiden oppiminen kriiseistä ja resilienssin kehittäminen. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä toimivat kriisi johtamisen ja resilienssin teemat sekä systemaattisen kriisinhallintaa liittyvät mallit. Tutkimus suoritettiin kirjallisuuskatsauksen keinoin ja käytettyihin aineistoihin sisältyy kansanvälisesti tunnettuja lähteitä sekä ajankohtaisia tutkimuskirjallisuutta. Tämän kirjallisuuskatsauksen tuloksena on, että kriisijohtamisen perusperiaatteet, kuten johdon päätöksentekokyky ja tehokas viestintä, ovat keskeisiä asioita kriisinhallinassa. Kriisijohtaminen perustuu integraatioon, tulkintaan ja dynaamiseen päätöksentekoon, joiden avulla pystytään organisaatiossa muodostaan kokonaisvaltainen tilannekuva kriisin aikana. Johdon merkityksellä pystytään korostamaan epävarmuuden keskellä, sillä selkeä viestintä ja päättävä toiminta vahvistavat henkilöstön luottamusta ja organisaation kykyä vastata kriisiin. Organisaation resilienssin kehittäminen puolestaan perustuu riskien arviointiin, ennakointikykyyn ja jatkuvaan oppimiseen. Tulosten mukaan kriisinjälkeinen analyysi, palautteen keruu sekä oppien integrointi organisaation toimintaan ovat kriittisiä tekijöitä resilienssin vahvistamisessa. Mitä paremmin organisaatio onnistuu oppimaan kriisitilanteista ja kehittämään prosessejaan, sitä valmiimpi se on kohtaamaan tulevaisuuden häiriötilanteita. Tämä kirjallisuuskatsaus osoittaa sen meille, että pystytään sanomaan kriisijohtamisen ja resilienssin kehittämisen avulla organisaatiot voivat parantaa kykyään toimia kriisitilanteissa sekä vahvistaa pitkäjänteistä toimintakykyään. Organisaation jatkuva oppiminen, johdon sitoutuminen ja henkilöstön osallistaminen ovat avainasemassa resilienssin rakentamisessa.
Keywords: kriisijohtaminen; resilienssi; integraatio; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|