Pk-yritysten ESG-tietojen merkitys pankkirahoituksen saatavuuteen - Liettyä, Bruno (My University, 2025)
Kestävä kehitys ja ympäristöstä huolehtiminen ovat nousseet ilmiöiksi liiketoimintamaailmas-sa viime vuosikymmeninä. Tämä on johtanut siihen, että yritykset ovat alkaneet ymmärtää vähäpäästöiseen talouteen siirtymisen syvällisemmän liiketoimintapotentiaalin. Yhä useam-mat yritysjohtajat pitävät vastuullisuutta uusien tuotteiden, liiketoimintamallien ja yleisen arvonluonnin edistäjänä, eikä enää niinkään vaatimustenmukaisuuden tai brändin rakentami-sen välineenä. Jotta pk-yritykset voivat hyödyntää kestävän rahoituksen tarjontaa, niiden olisi kyettävä mittaamaan ja raportoimaan kestävyyssuorituskykyjään sekä laatimaan uskottavam-pia tavoitteita ja strategioita nollapäästöjen saavuttamiseksi. Pk-yritysten mahdollisuus saada kestävää rahoitusta riippuukin yhä enemmän siitä, miten hyvin ne huomioivat kestävyysteki-jänsä, sillä rahoituslaitokset pyrkivät mukauttamaan myös salkkunsa nettonollapainotteiseksi vastauksena ilmastovaikutusten minimoimiseen. Tämän opinnäytetyön tavoitteena on tutkia pk-yritysten ESG-raportoinnin vaikutusta perintei-sen pankkirahoituksen saatavuuteen. Lisäksi tutkitaan, hyödynnetäänkö ESG-raportteja pank-kien luottopäätöksenteossa. Pk-yritysten vastuullisuusraportointivaikutusten tutkiminen on kiinnostava ja ajankohtainen aihe myös siksi, että perinteinen pankkiyhteistyö ja pankkirahoi-tus koetaan Suomessa edelleen yhtenä tärkeimmistä pk-yritysten velkarahoitusta tarjoavista tahoista. Aiheen tutkimista on perustellut havainnot siitä, että aiempia tutkimuksia on tehty vastaavasta aiheesta erittäin vähän. Opinnäytteen teoreettisena viitekehyksenä käytetään sig-nalointiteoriaa, tiedon epäsymmetriaa, institutionaalista teoriaa ja sidosryhmäteoriaa. Teori-oiden avulla pyritään ymmärtämään ja kuvailemaan tarkemmin pankkien toimintaa ja tutki-musongelman juurisyitä. Tutkielma toteutetaan laadullisella menetelmällä, jossa käytetään teemahaastatteluja. Haas-tatteluissa käsitellään pankin roolia ja toiminnan merkitystä pk-yrityskentässä, ESG-strategian ja raportoinnin suoria ja välillisiä vaikutuksia, ESG-raportoinnin vaikutusta rahoituksen saata-vuuteen ja luottoriskien arviointiin sekä sääntelyn vaikutuksia pankkien rooliin tulevaisuudes-sa. Haastatteluun osallistui yhteensä kuusi henkilöä, joista viisi kuului pankin ylimpään joh-toon ja yksi keskijohtoon. Tutkimustulokset paljastavat, että pankkien toimintojen välillä on eroja. Pankit pitävät pk-yritysten ESG-raportointia tärkeänä, mutta eivät edellytä vielä varsi-naista raportointia pk-yrityksiltä. Pankit kokevat, että ESG-raportointivaatimukset tulevat kas-vamaan keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä ja, että luottoneuvottelut tähtäävät jatkossakin ensi-sijaisesti arvioitavat yhtiön maksuvalmiuteen ja vakuuksiin. ESG-raportointia pidetään luotto-arvioinnissa toiseen asteen determinanttina, jotka joko vahvistavat tai heikentävät luotonhaki-jan luottoprofiilia. Tämä on keskeinen havainto ESG-keskustelun ja voimaan asetetun CSR-direktiivin näkökulmasta.
Keywords: fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|