Strategiaprosessin epäonnistuminen - Loikala, Niklas (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman tarkoituksena on tarkastella strategiaprosessin epäonnistumista organisaatioissa sekä selvittää, mistä strategiaprosessin epäonnistuminen johtuu ja millaisia vaikutuksia sillä on organisaation toimintaan. Tutkielman lähtökohtana on näkemys strategiasta prosessina, joka rakentuu vuorovaikutuksessa ja jonka onnistuminen edellyttää strategian kytkeytymistä organisaation arkeen. Strategiaprosessin epäonnistumista tarkastellaan ilmiönä, joka ei synny yksittäisistä virheistä, vaan useiden toisiinsa kytkeytyvien tekijöiden yhteisvaikutuksesta. Tutkimus toteutetaan kirjallisuuskatsauksena, ja analyysia täydennetään kahdella esimerkkitapauksella, jotka havainnollistavat strategiaprosessin epäonnistumista käytännössä. Tutkielman tavoitteena on muodostaa kokonaiskuva strategiaprosessin epäonnistumisen keskeisistä syistä ja seurauksista. Tarkastelun kohteena ovat erityisesti strategian suunnittelun ja toimeenpanon välinen suhde sekä se, miten strategia ymmärretään ja tulkitaan organisaation eri tasoilla. Tutkielmassa tarkastellaan, miksi strategiaprosessi ei aina ohjaa organisaation toimintaa toivotulla tavalla ja millaisissa tilanteissa strategia jää irralliseksi dokumentiksi ilman käytännön vaikutusta. Tutkielman teoreettinen viitekehys perustuu strategiaprosessia, strategian toimeenpanoa sekä organisaatiokulttuuria käsittelevään tieteelliseen kirjallisuuteen. Keskeisenä näkökulmana korostuu strategiaprosessin vuorovaikutteinen luonne sekä yhteisen ymmärryksen merkitys strategian toteutumisessa. Teoriassa painottuvat viestinnän, osallistamisen ja johtamisen rooli strategiaprosessin eri vaiheissa. Näiden tekijöiden avulla tarkastellaan, miten strategia välittyy organisaation sisällä ja millaiset edellytykset tukevat strategian onnistunutta jalkauttamista. Tutkielman keskeiset havainnot osoittavat, että strategiaprosessin epäonnistuminen ei useimmiten johdu strategian sisällöstä, vaan puutteista sen toteuttamisessa ja tulkinnassa. Epäselvä viestintä, heikko jalkauttaminen sekä organisaatiokulttuuri, joka ei tue avointa vuorovaikutusta, heikentävät strategian toimeenpanoa. Epäonnistunut strategiaprosessi ilmenee esimerkiksi henkilöstön sitoutumisen heikkenemisenä, päätöksenteon hidastumisena ja organisaation oppimiskyvyn heikentymisenä. Esimerkkitapaukset tukevat teoreettisia havaintoja ja osoittavat, kuinka strategiaprosessin ongelmat voivat kasautua ajan myötä ja vaikuttaa organisaation kilpailukykyyn. Tutkielman johtopäätöksenä todetaan, että strategiaprosessin onnistuminen edellyttää jatkuvaa vuorovaikutusta, selkeää strategian toimeenpanoa sekä organisaatiokulttuuria, joka tukee yhteisen ymmärryksen rakentamista ja muutoksiin sopeutumista. Strategiaprosessia tarkastellaan kokonaisuutena, jossa suunnittelu, toteutus ja oppiminen kytkeytyvät toisiinsa.
Keywords: organisaatiot; strategiat; johtaminen; strateginen suunnittelu; yritysstrategiat; strateginen johtaminen; strategiatyö; suunnittelu; prosessit; osallistaminen; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|