Yksityiselämän suoja ja julkisuusperiaatteen välinen jännite hallintoviranomaistoiminnassa - Valtanen, Marjaana (My University, 2025)
Tutkielmassa tarkastellaan yksityiselämän suojan ja julkisuusperiaatteen välistä jännitettä hallintoviranomaisten toiminnassa. Lähtökohtana on havainto, että viranomaistoiminnassa syntyy usein ristiriitoja yksityiselämän suojan, erityisesti henkilötietojen suojan, ja julkisuusperiaatteen välillä. Julkisuusperiaate on turvattu Suomen perustuslain (731/1999) 12 §:ssä, ja se heijastaa demokratian ja oikeusvaltion perusarvoja, kuten hallinnon avoimuutta, viranomaistoiminnan valvontaa ja kansalaisten tiedonsaantioikeuksia. Yksityiselämän suoja puolestaan perustuu perustuslain 10 §:ään sekä kansainvälisiin ihmisoikeusnormeihin. Henkilötietojen suojaa täsmentävät tietosuojalaki (1050/2018) ja yleinen tietosuoja-asetus (EU 679/2016, GDPR). Keskeisiä käsitteitä tutkimuksessa ovat yksityiselämän suoja, julkisuusperiaate, henkilötietojen suoja, perusoikeuksien yleiset rajoitusperiaatteet ja viranomaisen asiakirja. Lähestyn tätä oikeusperiaatteiden välistä jännitettä oikeusdogmaattisen eli lainopillisen tutkimuksen kautta. Tutkimus perustuu voimassa olevan oikeuden systematisointiin ja tulkintaan. Hyödynnän tutkimuksessa aineistona ajantasaista lainsäädäntöä, oikeuskäytäntöä, virallislähteitä, kuten hallituksen esityksiä, perustuslakivaliokunnanmietintöjä ja -lausuntoja sekä oikeuskirjallisuutta. Tutkimuksessa tarkastellaan, miten voimassa olevaa lakia viranomaisen toiminnan julkisuudesta (621/1999) sovelletaan viranomaistoiminnassa. Vaikka julkisuuslaki asettaa lähtökohdat tiedonsaantioikeuksille, on sen käytännön soveltaminen osoittautunut vaikeaksi ja epäjohdonmukaiseksi. Myös perusoikeuksien ristiriita tilanteiden ratkaiseminen on osoittautunut haastavaksi, koska selkeitä säännöksiä ei ole milloin mikäkin perusoikeus saa etusijan suhteessa toiseen perusoikeuteen ja kuitenkin viranomaistoiminnassa tulisi turvata perusoikeuksien mahdollisimman laaja toteutuminen. Tutkimus osoittaa, että nykyinen julkisuutta koskeva sääntely ei kaikilta osin täytä selkeyden vaatimusta ja kaipaa uudistamista. Julkisuusperiaatteen ja yksityiselämän suojan yhteensovittaminen on haastavaa, mutta välttämätöntä perusoikeuksien turvaamiseksi. Perusoikeuksien tulisi toteutua jokaisessa tapauksessa mahdollisimman laajasti, kuitenkaan loukkaamatta muita perusoikeuksia. Julkisuuslain uudistukselle on tarvetta, mutta sen on perustuttava huolelliseen perusoikeuspunnintaan, jossa turvataan oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen mahdollisimman laajasti.
Keywords: perusoikeudet; julkisuusperiaate; yksilönsuoja; hallintoviranomaiset; laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|; fi=Hallintotieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Administrative Sciences|