Koulutusorganisaation tieto-omaisuuden hallinta - Case: Seinäjoen ammattikorkeakoulu - Sivula, Ari (My University, 2011)
Tieto on nykypäivän organisaatioissa välttämätön resurssi, jonka tehokas hallinta asettaa organisaation uudenlaiseen kilpailuasetelmaan. Työssä tutkitaan koulutusorganisaation tieto-omaisuuden hallintaa ja kohdeorganisaatioksi on valittu Seinäjoen ammattikorkeakoulu. Tutkimusta on vielä rajattu siten, että siinä keskitytään kohdeorganisaation tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan (TKI). Tutkimuksen empiriaosuus toteutettiin haastattelemalla TKI-toiminnan keskeisimpiä henkilöstöryhmiä teemahaastatteluin. Haastatteluissa kartoitettiin TKI-toiminnan tieto-omaisuuden hallintaa eri näkökulmista, joita olivat muun muassa osaaminen, sidosryhmät sekä tietoresurssit. Pohja haastatteluille luotiin hyödyntäen kohdeorganisaation strategioita ja laatukäsikirjaa, joista selvisi muun muassa tulevaisuuden suuntaukset, keskeisimmät mittarit ja prosessit. Haastattelut analysoitiin teemoittain, jotka luokiteltiin haastatteluissa ilmenneisiin painopistealueisiin. Analysoinnissa hyödynnettiin tieto-omaisuuden hallinnan ja kokonaisarkkitehtuurin viitekehyksiä. Tutkimus osoittaa tieto-omaisuuden ja sen hallinnan tärkeyden Seinäjoen ammattikorkeakoulun TKI-toiminnalle. Tietoa TKI-toiminnasta on saatavilla ja sitä pystytään hyödyntämään nykytilannetta tehokkaammin muun muassa prosesseja sekä tietojärjestelmien integraatiota parantaen. Tiedon omistajuus vaatii selkeyttämistä TKI-toiminnan tieto-omaisuuden hallinnassa. Nykytilanteessa tiedon omistajuudet ovat osittain havaittavissa, mutta niitä ei ole selkiytetty organisaatiossa. TKI-toiminnan raportointia on mahdollista parantaa hankkimalla tai kehittämällä tietovarasto toiminnan tueksi. Tietovarastoa hyödyntäen pystytään tietoresurssit yhdistämään yhdeksi suureksi kokonaisuudeksi ja samalla parannetaan TKI-toiminnan raportointia.
Keywords: Tieto-omaisuus; tiedonhallinta; tiedon omistajuus; tietovarastointi; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|