Varastonhallinnan kehitysselvitys julkisen sektorin organisaatiossa - Räsänen, Anton (My University, 2005)
Logistista kokonaisuutta ja sen osia etenkin varastointia ja ostoja kehittämällä voidaan aikaansaada merkittäviä kustannussäästöjä. Tietojärjestelmien ja teknologian rooli on tänä päivänä hyvin keskeisessä asemassa logistiikkaorganisaation toiminnassa ja kilpailuedun luomisessa. Logististen virtojen tehokkaaseen hallintaan, kehittämiseen ja kytkemiseen tarvitaan kehittyneitä ohjausjärjestelmiä. Varastonhallinnan tehostaminen vaatii syvällistä kehityskohteiden kartoittamista, organisaation prosessien tuntemusta ja tietoa varastointiin liittyvien tekijöiden vuorovaikutussuhteista. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää kohdeorganisaation varastonhallinnan kehityskohteet ja tunnistaa niistä tärkeimmät. Teoriaosassa on käsitelty materiaalihallintoon, varastointiin ja kehittyneisiin varastonhallintajärjestelmiin liittyvää teoriaa. Teoriaosan tarkoituksena on muodostaa sopiva viitekehys tutkielman empiiriselle osalle. Empiirisen osan muodostaa tutkimus, jossa kehityskohteiden kartoittamiseen käytettiin teemahaastattelua, osallistuvaa havainnointia sekä analyyttistä hierarkia prosessia (AHP), jonka avulla kehityskohteet priorisoitiin. Tuloksista voidaan havaita, että tärkeimmät kehityskohteet liittyivät varaston suorituskykyyn ja kustannustehokkuuteen, sekä tilaus-toimitusketjun tiivistämiseen tähtääviin tekijöihin. Yksittäisistä tekijöistä tärkeimmiksi nousivat varastoteknologian kehittäminen ja aktiivinen informaation vaihto asiakkaiden kanssa. Kehityskohteiden kartoittamisen ja teoriaosuuden perusteella on esitetty kehitystoimenpiteitä kohdeorganisaation varastotoimintoihin.
Keywords: Varastonhallinta; kehitysselvitys; varastointi; teemahaastattelu; analyyttinen hierarkiaprosessi; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|