Suhdanteiden vaikutus yritysten tunnuslukuihin - Palomäki, Juhani (My University, 2005)
Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, onko suhdannevaihteluilla vaikutusta yritysten tunnuslukuihin. Tutkimukseen on valittu yhteensä kuusi tunnuslukua, jotka mittaavat yritysten kannattavuutta, maksuvalmiutta, vakavaraisuutta ja kasvua. Tunnusluvut ovat kannattavuuden osalta käyttökateprosentti ja sijoitetun pääoman tuottoprosentti, maksu-valmiuden osalta current ratio ja quick ratio, vakavaraisuuden osalta omavaraisuusaste ja kasvun osalta liikevaihdon muutosprosentti. Tutkimusaineisto on kerätty ETLA:n tietokannasta, josta on poimittu 38 Helsingin Pörssin päälistalla noteerattavien yritysten tilinpäätöstiedot vuosilta 1988–2003. Tutkimusmenetelmänä on käytetty regressioanalyysiä ja tutkimus on suoritettu pitkit-täistutkimuksena. Havaintoaineisto on jaettu kahteen eri luokkaan yritysten toimialan perusteella: teollisuusyritykset ja muut yritykset. Kummassakin luokassa on tutkittu vuosittaiset tunnuslukujakaumat kaikista kuudesta tunnusluvusta ja jakaumat on pyritty saamaan normaalisiksi eri menetelmiä hyväksikäyttäen. Normaalisesti jakautuneiden jakaumien keskiarvoa on käytetty selitettävänä muuttujana. Regressioyhtälön selittävä-nä muuttujana on käytetty BKT:n volyymi-indeksiä ja sen muutosta. Tässä tutkielmassa suhdanteilla todettiin olevan eniten vaikutusta kasvua kuvaavaan tunnuslukuun, liikevaihdon muutosprosenttiin. Vaikutus oli selkeästi huomattavissa kummassakin toimialaluokassa. Suhdanteilla havaittiin olevan vaikutusta myös kannat-tavuuden tunnuslukuihin luokassa muut yritykset, joihin kuuluivat esimerkiksi kaupan, kuljetuksen ja viestinnän toimialan yritykset. Vähiten vaikutusta suhdannevaihteluilla todettiin olevan kummassakin luokassa maksuvalmiuden tunnuslukuihin. Ongelmana tutkimustulosten tulkinnan kannalta oli autokorrelaatio, jota esiintyi varsinkin omava-raisuusasteen tulosten yhteydessä.
Keywords: Tunnusluvut; suhdanteet; regressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|