Osakeyhtiölain rahoitusinstrumentit sopimusverkon näkökulmasta tarkasteltuna - Väisänen, Mikko (My University, 2003)
Tutkielma käsittelee osakeyhtiölaissa säädettyjä rahoitusmuotoja. Tutkielman tavoit-teena on selvittää osakeyhtiölain rahoitusinstrumenttien taloudellista ja oikeudellista luonnetta. Osakeyhtiölain mukaiset rahoitusvälineet liittyvät kaikki oman pääoman ehtoiseen rahoitukseen tai ainakin niillä on liittymäkohta yhtiön omaan pääomaan. Tutkielmassa on kiinnitetty erityistä huomiota välirahoitukseen, johon kuuluvia etuosa-ketta, pääomalainaa ja vaihtovelkakirjalainaa sekä optio-oikeutta on käsitelty laajasti. Tutkielman näkökulmana on corporate governance –järjestelmän mukainen sopimus-verkkomalli, joka kuvaa osakeyhtiötä sopimuksenomaisten suhteiden verkoksi. Osake-yhtiölain rahoitusinstrumentteja tarkastellaan sopimusverkon näkökulmasta käsin ja instrumenttien asemaa sopimusverkossa sekä merkitystä sopimusverkon eri osapuolille selvitetään. Tutkielman lähdeaineistona on käytetty yhtiölainsäädäntöä, oikeuskirjallisuutta, oikeuskäytäntöä, rahoitusalan kirjallisuutta, sekä lainvalmisteluaineistoa. Oikeudelli-sella aineistolla on pyritty sekä selventämään osakeyhtiölain rahoitusinstrumenttien oikeudellista luonnetta että toisaalta selvittämään tutkielmassa käytettävän sopimus-verkkomallin sisältöä. Rahoitusalan kirjallisuuden pääasiallinen tarkoitus on ollut rahoitusinstrumenttien taloudellisen luonteen selvittäminen. Tutkielmassa havaittiin, että lainsäädännöllä on oma merkittävä roolinsa sopimusverk-komallin kannalta. Toinen huomio oli, että sopimusverkon jäsenten intressit yhtiötä kohtaan ovat erilaiset. Tutkielmassa kävi myös ilmi, että välirahoituksen sijoittuminen omaan tai vieraaseen pääomaan on epäselvää ja tämän vuoksi niihin on vaikea liittää tuotto-oikeutta ja riskiä vastaavia kontrollioikeuksia. Välirahoitus tuo kuitenkin uusia mahdollisuuksia yhtiön varojenhankintaan ja ne antavat entistä joustavammat mahdol-lisuudet kerätä pääomaa markkinoilta.
Keywords: Corporate governance; oma pääoma; sopimusverkko; välirahoitus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|