Alueelliset toimijat aluekehityksen suunnannäyttäjinä : Tarkastelussa Vaasan radan sähköistäminen - Pyykkönen, Iida (My University, 2026)
Rautatie on merkittävä tekijä Suomen aluekehityksen historiassa. Nykyisin suurilta osin sähköistetty rataverkko kuljettaa niin ihmisiä kuin tavaroitakin kustannustehokkaasti ja ympäristöystävällisesti mahdollistaen sekä parantaen paikkojen ja alueiden saavutettavuutta. Monille alueille toimivat junayhteydet ovat elinehto ja merkittävä vetovoimaa sekä imagoa kohentava tekijä. Tässä tutkielmassa tarkastellaan tapaustutkimuksena Vaasan radan sähköistämistä 1990-luvun lopulta aina vuoteen 2011, milloin sähköistäminen valmistui. Tapausta, missä alueelliset toimijat ajoivat hanketta aktiivisesti eteenpäin valtion eriävästä mielipiteestä huolimatta saavuttaen lopulta tavoitteensa. Teemahaastatteluiden ja sähköistyshankkeen kirjallisten aineistojen avulla luodaan kattava dokumentointi tapauksen kulusta sekä vastataan kysymyksiin alueellisten toimijoiden merkityksestä aluekehityksessä sekä raiteen sähköistämisen merkityksestä Vaasan seudulle. Tutkielman teoreettinen pohja perustuu paikkaperustaiseen aluekehittämiseen toimijuuden ja rakenteellisten tekijöiden kautta. Paikkaperustaisen aluekehittämisen merkitys on tunnistettavissa kerätystä aineistosta. Tutkielman tapauksessa alueelliset toimijat olivat merkittävässä roolissa alueensa kehityksen edistämisessä. Aineistossa korostuu alueellisten toimijoiden yhteistyö ja kyky mobilisoida rakenteellisia tekijöitä. Näissä toimijaorganisaatioissa yksilöillä nähdään olevan merkittävä rooli heidän johtajuutensa kautta. Toimijuuden ohella oleellista oli myös mahdollisuudet, jotka tunnistettiin ja hyödynnettiin päämäärän saavuttamiseksi. Vaasan radan sähköistäminen oli merkittävä hanke Vaasan seudulle. Aineiston perusteella on kuitenkin todettava, että sähköistäminen itsessään ei ole alueelle merkityksellinen vaan sähköistyksen myötä tehdyt toimet ja sen luomat mahdollisuudet. Tällöin korostuu alueellisten toimijoiden kyky valjastaa itse luotu resurssi, liikenneinfrastruktuurin ominaisuus, aluekehityksen voimavaraksi.
Keywords: aluekehitys; sähköistys; toimijuus; paikka; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|