Pelit yhteiskunnan peilinä? : Pelihahmot erilaisten identiteettien ilmentäjinä - Raiski, Vilhelmiina (My University, 2025)
Digitaalisten pelien suosio kasvaa jatkuvasti, minkä vuoksi niissä esiintyviä representaatioita on tarpeellista tutkia. Tämä tutkimus analysoi pelihahmojen identiteettejä intersektionaalisesta näkökulmasta sekä tarkastelee, kuinka nämä hahmojen identiteetit suhtautuvat yhteiskunnan normeihin. Tutkimuksessa keskitytään siihen, miten eri identiteettitekijät, kuten sukupuoli, seksuaalisuus, etnisyys ja luokka, esitetään. Tutkimus tarkastelee myös, miten hahmojen identiteetit risteävät ja muodostavat moniulotteisia hahmoja sekä narratiiveja. Tutkimus analysoi yhteensä neljää hahmoa eri peleistä. Aineisto tutkimukselle koostuu pelien läpipeluun nauhoitteista. Tämä läpipeluun prosessi oli perusteellinen, ja siitä voidaan käyttää termiä lähipeluu. Aineiston keruun jälkeen analyysin apuna käytettiin teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä, joka mahdollisti aineiston ja teoreettisen viitekehyksen joustavan yhdistämisen analyysissä. Analyysiä ohjasi olemassa oleva teoreettinen ymmärrys eri käsitteistä, kuten representaatiosta ja intersektionaalisuudesta, jotka sidottiin analyysissä myöhemmin eri tutkimuksiin ja teoreettisiin näkökulmiin. Analyysi paljasti päällekkäisyyksiä hahmojen eri identiteettien representaatioissa, minkä vuoksi menetelmä mukautui teemoitteluksi. Tutkimuksen analyysissä esille tulleet keskeiset havainnot osoittivat, että pelihahmojen identiteettien representaatiot sekä heijastavat että haastavat kyseisiä identiteettejä koskevia stereotypioita. Queer-hahmojen narratiivit perustuivat trauman käsittelyyn sekä oman identiteetin kyseenalaistamiseen. Maskuliinisuus etnisissä vähemmistöissä esitettiin melko stereotyyppisesti. Tummaihoisen hahmon kohdalla tämä representaatio oli hypermaskuliinista ja aasialaisen hahmon kohdalla taas älyllistä. Näistä stereotypioista huolimatta tarkastellut representaatiot kuvaavat hyvin eri vähemmistöidentiteettien haasteita yhteiskunnassa, joka näkee heidät erilaisina. Hahmojen marginalisoidut identiteetit vaikeuttavat heidän auktoriteettiasemaansa, ja he joutuvatkin kokemaan jatkuvaa kyseenalaistamista, mikä rajoittaa heidän valtaansa ja toimijuuttaansa. Tulosten perusteella voidaan päätellä, että intersektionaalisuus on keskeinen tekijä pelihahmojen representaation ymmärtämisessä. Erilaisten identiteettien risteävyys vaikuttaa siihen, miten hahmot ymmärretään pelimaailmassa ja millaisia tarinoita heille rakennetaan. Pelisuunnittelussa on siis tärkeää huomioida intersektionaalisuus, jotta pelien hahmot voivat olla monimuotoisempia ja realistisempia.
Keywords: digitaaliset pelit; representaatio; identiteetti; intersektionaalisuus; stereotypiat; fi=Digitaalinen media|en=Digital Media|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|