Toimintolaskennan käyttöönoton vaikutukset Suomen sairaanhoitopiireissä - Tikkanen, Anna Liisa (My University, 2004)
Tutkielman tarkoituksena oli tutkia toimintolaskennan käyttöönoton vaikutuksia Suomen sairaanhoitopiireissä. Tutkielmassa pyrittiin selvittämään, mitä hyötyjä toimintolaskennan käyttöönotosta todella on realisoitunut sairaanhoitopiireissä ja mitä vaikutuksia laskentaprojektilla on ollut. Tutkielman teoriaosa perustuu toimintolaskentaa käsittelevään kirjallisuuteen. Tutkimuksen empiriaosa suoritettiin yhdistettynä kysely- ja haastattelututkimuksena. Tutkimustulosten mukaan toimintolaskennan hyödyt olivat selvimmin nähtävissä kustannustietoisuudessa ja hinnoittelussa. Toimintolaskennan hyödyt prosessilaskennassa, kuten toimintojen tehostamisessa tai laadun parantamisessa, olivat sen sijaan hyvin vähäiset. Toimintolaskennan odotetut vaikutukset ja realisoituneet hyödyt eivät näkyvästi poikenneet toisistaan. Hyötyjen arvioinnissa mittaus koettiin suurimmaksi ongelmaksi. Toimintolaskennan käyttöönotto Suomen sairaanhoitopiireissä on ollut kannattavaa ja toimintolaskentaa voidaan soveltaa kaikilla sairaalaorganisaation tulosalueilla.
Keywords: Toimintolaskenta; terveydenhuolto; sairaanhoitopiirit; kyselytutkimus; teemahaastattelu; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|