Tammikuuanomalia kehittyneillä ja kehittyvillä osakemarkkinoilla - Empiirinen tutkimus Suomessa, Kroatiassa ja Sloveniassa - Rantala, Ida-Maria (My University, 2010)
Tämän tutkielman tarkoituksena oli selvittää, ilmeneekö tammikuuanomalia kehittyneillä ja kehittyvillä markkinoilla. Kehittyneistä maista tutkimuskohteeksi valittiin Suomi ja kehittyvien maiden kohdalla entisen Jugoslavian maista Kroatia ja Slovenia. Tutkimusaineistona käytettiin Helsingin pörssistä OMXH25 indeksiä, Zagrebin pörssistä CROBEX indeksiä ja Ljubljanan pörssistä SBI20 indeksiä. Tarkasteluaikavälinä tutkimuksessa oli 1.1.2000–31.12.2009. Tutkimusmenetelminä käytössä oli regressioanalyysi sekä epäparametrisistä testeistä Mann-Whitneyn U testi. Tutkielman teoriaosuudessa tarkoituksena on selvittää, mitä rahoitusmarkkinoilla ilmenevät poikkeamat ovat, miten ne vaikuttavat markkinoiden tehokkuuteen ja mitä syitä niiden taustalla on. Anomalioista mielenkiinnon kohteena on kalenterianomalioihin kuuluva tammikuuanomalia. Perinteisen rahoitusteorian lisäksi näkökantaa laajennetaan viime aikoina paljon mielenkiintoa herättäneeseen behavioristiseen rahoitukseen. Tämän rahoitussuunnan tarkoituksena on ottaa teoriassa huomioon myös sijoittajien käyttäytyminen ja sijoittajien päätöksen teon takana olevat tekijät. Regressioanalyysista saadut tulokset osoittivat selkeästi, että Suomen, Kroatian ja Slovenian osakemarkkinoilla ei ilmene tammikuuanomaliaa koko tutkimusperiodia tarkasteltaessa. Vuosittaisessa tarkastelussa havaittiin pieniä eroja tammikuun ja muiden kuukausien tuottojen välillä Kroatian CROBEX indeksissä. Johtopäätöksenä voitiin todeta, että kehittyneessä maassa, Suomessa, markkinat ovat informatiivisesti tehokkaat, eikä tammikuuanomalia esiinny markkinoilla. Kehityksessä jo lähellä kehittyneiden maiden tasoa olevassa Sloveniassa havainnot olivat samansuuntaiset pieniä satunnaisia eroja lukuun ottamatta. Ainoastaan kehityksessä kauimpana olleessa Kroatiassa näkyi pieniä viitteitä tammikuuanomaliasta.
Keywords: tammikuuanomalia; tehokkaat markkinat; behavioristinen rahoitus; kehittyvät markkinat; kehittyneet markkinat; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|