YHDYSVALTOJEN MAKROTALOUDELLISTEN UUTISTEN VAIKUTUS EUROOPAN OSAKEMARKKINOIHIN - Koivu, Thomas (My University, 2015)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää miten Yhdysvaltojen makrotaloudelliset uutisjul-kaisut vaikuttavat Euroopan osakemarkkinoihin. Vaikutusta mitattiin Euroopan osake-markkinoiden implisiittisellä volatiliteetilla. Tutkimuksessa selvitettiin myös onko uutis-ten vaikutus erilainen osakemarkkinoiden ollessa noususuhdanteessa kuin laskusuhdan-teessa. Aihetta on tutkittu aikaisemminkin hyvin tarkasti, mutta ilman nousu- ja laskusuhdan-teen vaikutusta. Aikaisempia tutkimuksia käydään tämän tutkimuksen alussa läpi. Teo-riaosassa käydään läpi eri johdannaisinstrumentteja ja niiden käyttötapoja, keskittyen kuitenkin optioihin ja niiden hinnoitteluun, sekä volatiliteettiin. Tutkimuksessa tutkittiin kolmea eri implisiittisen volatiliteetin indeksiä Euroopasta, ja tutkimusajanjakso sijoittui 1.11.2006 – 23.2.2009 välille sisältäen 580 kaupankäyntipäi-vää. Nousu – ja laskusuhdanne jakautuivat lähes kahtia tutkimusajanjakson sisällä. Tut-kimuksessa otettiin huomioon seitsemän eri Yhdysvaltojen makrotaloudellista uutista, sekä Federal Open Market Committee:n (FOMC) kokoukset. Tilastolliset testit tehtiin regressioanalyysiin perustuen Tutkimuksessa saadut tilastollisten testien tulokset eivät tukeneet hypoteeseja. Yhdys-valtojen makrotaloudelliset uutiset eivät vaikuttaneet Euroopan osakemarkkinoihin tilas-tollisesti merkitsevällä tavalla. Tutkimuksessa ei havaittu myöskään tilastollisesti merkit-sevästi implisiittisen volatiliteetin nousua niinä päivinä jolloin mitään ei julkaistu. Näin ollen myöskään mitään eroja nousu- ja laskusuhdanteen välillä ei havaittu. Tutkimuksen tulokset eroavat jossakin määrin aikaisemmin tehdyistä tutkimuksista. Tähän voi syynä olla tutkimuksessa käytetyn ajankohdan erityisyys, sen pituus tai selittävien muuttujien määrä.
Keywords: Implisiittinen volatiliteetti; makrotaloudelliset uutiset; osakemarkkinat; suhdanteet; opti-ot; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Master's Degree Programme in Finance|