Tilintarkastuspalkkion vaikutus tilintarkastajan toimikauden pituuteen - Uusikorpi, Leevi (My University, 2018)
Tutkielmassa selvitetään, voidaanko tilintarkastajan toimeksiannon pituutta selittää suhteellisten tilintarkastuspalkkioiden avulla. Samalla havainnoidaan myös muita toimeksiannon pituuteen vaikuttavia tekijöitä. Toimeksiantojen pituus ja siihen kytkeytyvä lakisääteinen rotaatio ovat herättäneet keskustelua tilintarkastusalalla viime aikoina. Rotaation tavoitteena on ylläpitää tarkastuksen laatua ja varmistaa riippumattomuuden toteutuminen. Tutkimustuloksista voidaan nähdä, millaiset asiat vaikuttavat toimeksiantojen pituuksiin suomalaisissa pörssiyhtiöissä, ja onko suhteellinen tilintarkastuspalkkio merkittävä tekijä toimeksiannon jatkuvuuden kannalta. Tilintarkastuspalkkion määräytymistä ja sen vaikutuksia tilintarkastustyöhön on tutkittu laajasti erilaisilla aineistoilla. Aikaisemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä myös tilintarkastuspalkkion vaikutuksista toimeksiantojen pituuksiin. Tutkielman pohjana on Faragin ja Eliaksen (2011) yhdysvaltalaisella aineistolla toteuttama tutkimus, jossa havaittiin alhaisempien tilintarkastuspalkkioiden vaikuttavan pidentävästi toimeksiantojen pituuksiin. Tämän tutkielman tarkasteltavana yritysjoukkona ovat suomalaiset pörssilistatut yhtiöt. Tutkimusmenetelminä käytetään lineaarista sekä logistista regressioanalyysiä. Aineisto koostuu yhtiöiden tilintarkastus -ja tilinpäätöstiedoista vuosilta 2010–2016. Aikaisempien tutkimustulosten perusteella odotettiin, että suhteellisesti alhaisemmat tilintarkastuspalkkiot vaikuttaisivat pidentävästi tilintarkastajien toimikauden pituuteen. Tilintarkastuspalkkioiden havaittiin muodostuvan suomalaisten pörssiyhtiöiden keskuudessa pääosin samojen tekijöiden kautta kuin muissakin ympäristöissä tehdyissä tutkimuksissa. Tulosten perusteella ei löydetty tilastollisesti merkitsevää yhteyttä suhteellisen tilintarkastuspalkkion ja tilintarkastajan toimikauden pituuden väliltä. Tämän tutkielman tulosten perusteella suomalaisissa pörssiyhtiöissä tilintarkastajien toimikausien pituudet perustuvat muihin tekijöihin, kuin tilintarkastuspalkkion suuruuteen.
Keywords: tilintarkastus; tilintarkastuspalkkio; toimikauden pituus; rotaatio; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|