Varsinais-Suomen energiantuotantojärjestelmä muutoksessa: Sosioteknisen muutoksen tarkastelu monitasomallin avulla - Hallvar, Anna (My University, 2017)
Energiantuotanto aiheuttaa suurimman osan maailman kasvihuonekaasupäästöistä. Ilmastonmuutoksen hil-litsemiseksi tarvitaan kestävää ja uusiutuvaa energiantuotantoa korvaamaan nykyistä fossiilista tuotantoa. Suomessa energiantuotanto on vähitellen siirtymässä kohti uusiutuvaa ja hajautettua tuotantoa ja samalla energiantuotannon ratkaisuista tulee yhä alueellisempia ja paikallisempia. Varsinais-Suomen energiantuotantojärjestelmän muutoksen tarkastelun viitekehyksenä toimii systeemiparadigma, jonka avulla tarkastelen energiantuotantojärjestelmää kompleksisena ja itseorganisoituvana järjestelmänä. Varsinaisen tarkastelutason tutkielmalle luo Geelsin sosioteknisen muutoksen monitasomalli, joka kuvaa muutosta yhdestä järjestelmästä toiseksi. Mallin avulla tarkastelen energiantuotantojärjestelmän muutosta eri tasojen avulla. Tutkielma vastaa tutkimuskysymyksiin: Miten sosioteknisen monitasomallin eri tasot ilmenevät Varsinais-Suomen energiantuotantojärjestelmän muutoksessa? Monitasomalli koostuu maisema-, regiimi- ja niche-tasosta. Varsinais-Suomen energiantuotantojärjestelmän maisematasolla muodostuu järjestelmään epävarmuutta, joka mahdollistaa järjestelmän itseorganisoitumisen. Regiimitaso aiheuttaa energiantuotantojärjestelmässä inertiaa ja aiheuttaa järjestelmän polkuriippuvuutta. Niche-tasolla syntyy energiantuotantojärjestelmään muutosta mahdollistavia innovaatioita. Polkuriippuvuus ja itseorganisoituminen ovat energiantuotantojärjestelmän muutoksessa sen kaksi vastakkaista puolta. Polkuriippuva järjestelmä jumiutuu vanhoihin toimintamalleihin, eikä etsi uusia ratkaisuja. Itseorganisoituva järjestelmä taas etsii epätasapainotilojen kautta uusia ratkaisuja ja ohjaa itse itseään. Varsinais-Suomen energiantuotantojärjestelmässä tulisi heikentää polkuriippuvuutta aiheuttavia mekanismeja ja antaa itseorganisoitumiselle vastaavasti tilaa ja aikaa. Maakunnan tulee vahvistaa omia energiantuotannon potentiaaleja kokeilun ja testauksen avulla, koska niiden kautta avautuu mahdollisuus innovaatioille ja energiantuotantojärjestelmän muutokselle.
Keywords: energiantuotanto; järjestelmä; muutos; polkuriippuvuus; itseorganisoi-tuminen; Varsinais-Suomi; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|