Ongelmanratkaisu kansainvälisten ERP-projektien implementoinnissa - Varonen, Pauliina (My University, 2012)
Yhä useammat yritykset ovat sisäistäneet tarpeen laajentaa tuotteita ja palveluita ulkomaille. Maailmanlaajuinen kilpailu on kovaa ja se ajaa yritykset ottamaan käyttöön koko organisaation kattavia toiminnanohjausjärjestelmiä (ERP) tehdäkseen toiminnastaan tehokkaampaa. Projektin implementointi kansainvälisessä organisaatiossa ei kuitenkaan ole helppoa ja matkalle mahtuu monia kieleen, kulttuuriin ja lainsäädäntöön liittyviä esteitä. ERP-projekti ja erityisesti sen implementointi on usein hyvin mittava prosessi joka vaatii paljon suunnittelua, aikaa sekä resursseja. Valitettavasti näiden ERP-järjestelmien implementointi on vuosien saatossa osoittautunut erittäin haasteelliseksi ja suurin osa tällaisista projekteista epäonnistuu jollakin tavalla. Tässä tutkimuksessa kartoitetaan kansainvälisten ERP-projektien implementoinnin ongelmanratkaisua. Projektien johtamista ja sen alueita on tutkittu paljonkin, mutta ERP-järjestelmien implementointia koskevia tutkimuksia on vielä toistaiseksi vähän. Tutkimuksen tavoitteena on tunnistaa mitkä ovat kansainväliseen ERP-implementointiin liittyvät ongelmat, miten nämä ongelmat on ratkaistu ja miten nämä ongelmat tulisi ratkaista. Tutkimuksessa noudatettiin laadullista tutkimusmenetelmää. Aineisto kerättiin kahdesta SAP-implementoinnin läpikäyneestä organisaatiosta haastatteluin. Haastattelujen pohjalta pyrittiin selvittämään mitkä ovat ERP-implementoinnin ongelmat ja niiden ratkaisut Suomessa ja ulkomailla sekä kansainvälisen yrityksen eri työntekijätasoilla. Tutkimuksen tuloksista pystyttiin näkemään viisi yhteistä ongelmaa kansainväliselle ERP-implementoinnille, jotka ovat koulutuksen vajavaisuus, kielimuuri, avainkäyttäjien puute, aikataulu sekä kommunikaatio. Tulokset osoittivat myös ongelmanratkaisun puutteet ja korostivat sen tärkeyttä implementoinnin onnistumisen kannalta. Tutkimuksen perusteella ideaaliratkaisut ERP-implementoinnin menestykselle ovat koulutukseen panostaminen, paikallisen kielen käyttö, avainkäyttäjien kouluttaminen, riittävä aikataulu sekä tiedon jakaminen.
Keywords: ERP; SAP; kansainväliset projektit; projektin implementointi; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kansainvälisen yritystoiminnan koulutusohjelma|