Menettelyperiaatteet verotuksessa - Vähäoja, Anna (My University, 2007)
Vero-oikeuden alalla lainsäädäntöä kehitetään ja muutetaan jatkuvasti. Verotusmenette-ly on hallintomenettelyä, jota säätelevät hallintolaki (HL) ja laki verotusmenettelystä (VML). Tuorein verotusmenettelyä kokonaisvaltaisesti koskeva uudistus astui voimaan vuoden 2006 alusta. VML: n uusien säännösten myötä siirryttiin perinteisestä veroilmoi-tusmenettelystä esitäytettyyn veroilmoitukseen. Muita verovelvollisen kannalta merkit-täviä muutoksia olivat muun muassa tositteiden säilyttämisvelvollisuus, kun tositteita ei enää tarvitse liittää veroilmoitukseen sekä veronsaajan entistä laajempi oikeus tehdä muutoksia veropäätöksiin. Hallintomenettelysäännösten uudistus tapahtui 1.1.2004, jol-loin voimaan tuli uusi HL. Uuteen HL: iin kirjattiin aiempaa täsmällisemmät säännökset hallintoasioiden käsittelyvaiheista ja asianosaisen oikeuksista. Näiden lakiuudistusten lisäksi vero-oikeuden kehitykseen vaikuttavat eurooppalainen hallinto-oikeus ja koros-tunut perus- ja ihmisoikeusmyönteinen keskustelu. Tutkimuksessa selvitetään verovelvollisen näkökulmasta verotusmenettelyn ja menette-lyperiaatteiden sisältöä ja kehitystä uusien säännösten valossa. Verotusmenettely on hal-lintomenettelyä, mutta poikkeaa ratkaisevasti tavallisesta hallintotoiminnasta. Verolain-säädäntö on hyvin vaikeaselkoista, joten menettelyperiaatteiden tunteminen on verovel-vollisen oikeusturvan kannalta hyödyllistä. Tutkielmassa käytetään lähteinä menettely-periaatteiden aseman ja soveltamisen yleisyyden selvittämisessä säädöksiä, lainvalmis-telumateriaaleja sekä asiantuntijakirjoituksia. Tämän lisäksi lähdemateriaaliin kuuluu korkeimman hallinto-oikeuden (KHO) ratkaisukäytäntöä. KHO: n viime vuosien ratkai-suissa on sovellettu monessa yhteydessä menettelyperiaatteita. Menettelyperiaatteet muodostavat merkittävän osan verovelvolliselle tärkeistä menette-lysäännöksistä. Tutkimuksessa selviää, että menettelyperiaatteet verotuksessa ovat saa-neet viime vuosien aikana yhä enemmän huomiota. Kun aikaisemmin periaatteiden asemaa oikeudellisessa päätöksenteossa ei juurikaan tunnustettu, ovat lakiin kirjatut pe-riaatteet nykyisin tärkeä apu tuomioistuimille laintulkinnassa. Oikeusturva-asia on yhä enemmän esillä ja perusoikeudet halutaan turvata jokaiselle myös verotuksessa. Kehitys kulkee siihen suuntaan, että yksilön oikeusturva menee veronsaajan intressien edelle. Toisaalta monimutkaisten säännösten vuoksi verotuksessa ei voi väheksyä verovelvolli-sen omaa panosta huolehtia siitä, että viranomaiset noudattavat lakia.
Keywords: Verotusmenettely; hallinnon oikeusperiaatteet; verovelvollisen oikeusturva; fi=Talousoikeus|en=Business Law|