Yhteiskuntavastuullisuuden ja taloudellisen suorituskyvyn suhde eurooppalaisissa lentoyhtiöissä : Tarkastelussa eurooppalaiset pörssilistatut lentoyhtiöt vuosina 2018–2022 - Havonen, Niklas (My University, 2025)
Vastuullisuus on noussut erityisesti 2000-luvulla esiin entistä tärkeämmäksi tekijäksi yrityksissä ja yhteiskunnassa yleisesti kiihtyvällä tahdilla. Samaan aikaan kun vastuullisuudesta tulee keskeisempi vaikuttava tekijä yrityksen menestykseen tai menestymättömyyteen, on erityisesti Euroopan unionissa asetettu kunnianhimoisia tavoitteita kohti vihreää siirtymää, jotka entisestään ohjaavat myös ilmailualaa ja lentoyhtiöitä keskittymään entistä enemmän vastuullisuuteen. Maailmanlaajuisesti myös Yhdistyneiden kansakuntien 17 vastuullisuuteen liittyvää päätavoitetta ohjaavat maailmanlaajuisesti kohti vastuullisempaa tulevaisuutta. Aikaisemmat tutkimukset vastuullisuuden ja taloudellisen suorituskyvyn yhteydestä ovat antaneet ristiriitaisia tutkimustuloksia, osan ollessa positiivisia, osan negatiivisia ja osassa tutkimuksista suhdetta ei voitu luotettavasti määrittää. Lentoyhtiöiden ollessa erityisen päästöintensiivisiä ja siten ympäristövastuullisuuden kannalta haastavassa asemassa yhdistettynä viime vuosien merkittäviin markkinashokkeihin COVID19-pandemian ja Ukrainan hyökkäyssodan muodossa, syntyi uusi lähestymiskulma ja ajanjakso, jota ei ole vielä tutkittu paljoa ja siten tutkimusaukko, johon tällä tutkimuksella pyritään vastaamaan. Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia, onko lentoyhtiöiden vastuullisuudella positiivista yhteyttä yrityksen taloudelliseen suorituskykyyn eurooppalaisissa lentoyhtiöissä ja onko korkeampi vastuullisuus auttanut lentoyhtiöitä selviämään paremmin kriisien keskellä taloudellisilla mittareilla mitattuna, jotka ovat koko pääoman tuotto ja Tobinin Q-suhdeluku. Tutkielma tehtiin määrällisenä tutkimuksena regressioanalyysia apuna käyttäen. Teoriaosuudessa esitettiin vastuullisuuden viitekehys ja vastuullisuusraportointiin viime vuosina tulleita muutoksia ja uusia standardeja. Lisäksi luotiin katsaus ilmailualan erityispiirteisiin ja sen kehitykseen kohti nykypäivää. Regressiomallissa vastuullisuutta mittaavana muuttujana käytettiin LSEG Refinitiv-tietokannasta saatavia ESG-scoreja ja taloudelliset suorituskyvyn muuttujat saatiin itse laskemalla käyttämällä dataa Orbis-tietokannasta. Tutkielman tulokset osoittavat että tutkitulla ajanjaksolla vastuullisuudella ei ole tilastollisesti merkitsevää yhteyttä taloudelliseen suorituskykyyn. Oman pääoman tuottoasteen ollessa selittävä muuttuja, suhde oli lievän negatiivinen ja Tobinin Q :n kohdalla suhde oli lievän positiivinen, molempien kohdalla kuitenkin tilastollinen merkitsevyys ei ollut korkealla tasolla. Tämän pro gradu -tutkielman perusteella eurooppalaisten lentoyhtiöiden vastuullisuus ei vaikuta merkitsevästi taloudelliseen suorituskykyyn, ainakaan tutkitulla kriisien sävyttämällä ajanjaksolla.
Keywords: vastuullisuus; lentoyhtiöt; yhteiskuntavastuu; lentoliikenne; kestävä kehitys; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|