Leniency-järjestelmä kilpailuoikeudessa - Puranen, Jenni (My University, 2008)
Kartelleja pidetään kaikkein vakavimpina kilpailunrajoituksina, joten kartellit on kiellet-ty lähes jokaisessa maailman kilpailulainsäädännössä. Myös kartelleihin osallistuvat yritykset ovat lähes poikkeuksetta tietoisia toimintansa lainvastaisuudesta. Tämän vuoksi yritykset pyrkivät salaamaan kartellitoimintansa viimeiseen asti. Kartellien paljastaminen vaati kilpailuviranomaisilta näin ollen äärimmäisen paljon resursseja. Leniency-järjestelmän avulla kartelleja pyritään avaamaan sisältäpäin. Kyseinen järjestelmä tarjoaa kartellin paljastavalle yritykselle vapautusta tai alennusta seuraamusmak-susta. Tavoitteena on täten tarjota yritykselle kannustin ilmiantaa kartelli viranomaisille. Leniency-järjestelmä on varsin uusi keino kartellien kitkemiseen niin Euroopan unionin kuin Suomen kilpailuoikeudessa. Euroopan komissio antoi ensimmäisen leniency-järjestelmää koskevan tiedonannon vuonna 1996, jota täsmennettiin vuoden 2002 ja 2006 tiedonannoilla. Suomessa leniency-järjestelmä puolestaan otettiin käyttöön toukokuussa 2004. Kilpailuviranomaiset korostavat leniency-järjestelmän ylivoimaisuutta kartellien paljastamisessa. Todellisuudessa komission leniency-järjestelmä, johon Suomen kansallinen järjestelmä pitkälti nojautuu, on saanut osakseen myös kritiikkiä. Muun muassa leniency-järjestelmän varmuus ja ennustettavuus, yrityksen näkökulmasta katsottuna, ovat saaneet osakseen arvostelua. Tutkielmassa perehdytään leniency-järjestelmään kilpailuoikeuden kentässä. Leniency-järjestelmää esitellään niin kansallisella kuin EY:n tasolla. Tutkielmassa esitellään kyseiseen järjestelmään liittyviä vahvuuksia ja heikkouksia sekä epävarmuustekijöitä ja mahdollisuuksia.
Keywords: Leniency-järjestelmä; kartelli; kilpailuoikeus; kilpailunrajoitus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|