Facebook-päivityksen viraaliuteen vaikuttavat ominaisuudet. Tarkastelussa Audin suomalaiset ja yhdysvaltalaiset Facebook-sivut - Kauranen, Juho (My University, 2015)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, mitkä ominaisuudet tekevät autoyhtiön Facebook-päivityksistä paljon eteenpäin jaettuja eli viraaleja kahdella hyvin erilaisella markkina-alueella, Suomessa ja Yhdysvalloissa. Aineistoksi valittiin saksalaisen autonvalmistajan Audin suomalaisilla ja amerikkalaisilla Facebook-sivuilla kymmenen kuukauden aikana helmikuusta marraskuuhun vuonna 2013 julkaistut päivitykset. Viraalipäivitykseksi kutsutaan laajasti, viruksenomaisesti internetissä levinnyttä päivitystä. Tässä tutkimuksessa viraalipäivitykseksi tulkittiin Suomen Facebook-sivulla päivitys, jos sitä oli jaettu vähintään 50 kertaa, Yhdysvaltain Audin Facebook-sivun mittakaavassa vastaava raja on 6 000 jakoa. Tavoitteeseen pyrittiin analysoimalla valittua aineistoa ja rinnastamalla sitä markkinointiin, yhtiön brändäykseen ja muuhun aiheeseen liittyvään aiempaan tutkimukseen. Kvantitatiivista sisällönanalyysia käytettiin jaetuimpien viraalipäivitysten rajaamiseen aineistosta. Kvalitatiivisella sisällönanalyysillä etsittiin niiden viraalisuutta selittäviä ominaisuuksia. Aineistosta nousi edelleen vertailussa käytettäviksi ominaisuuksiksi kontrastisuus, eli värien tai asioiden vastakohtaisuus, käyttäjien huomiointi tai kiittäminen, lokalisaatio eli erityispiirteiden lisääminen päivitykseen tietyssä määrätyssä maassa tapahtuvaa käyttöä varten, uuden tekniikan esittely, kehoitus seurata jotakin, parhaisiin hetkiin liittäminen, rohkeuden tai itsevarmuuden lisääminen, lupaus tulevista vastaavista uutisista ja positiivinen käyttäjän arvottaminen. Kummassakin maassa eniten vaikutusta oli sillä, että päivitys oli sovitettu kohdemaahan. Suomessa toiseksi vaikuttavin piirre oli käyttäjien huomiointi tai kiittäminen, USA:n toisen tilan jakoivat käyttäjien huomiointi tai kiittäminen ja uuden tekniikan/tiedon esittely. Kolmannen sijan jakoivat Suomen sivulla kehotus seurata jotakin, kontrasti ja parhaisiin hetkiin liittäminen. USA:n kolmannen sijan jakoivat kehotus seurata jotakin ja kontrasti. Tutkimuksen lopputulos osoittaa, että sijoittamalla päivitykseen oikeanlaisia ominaisuuksia, voidaan lisätä mahdollisuutta, että päivityksestä tulee viraali.
Keywords: Facebook; viraalipäivitys; brändi; lokalisointi; sosiaalinen media; fi=Viestintätieteet|en=Communication Studies|