Lohkoketjuteknologia tulliprosessien automatisoinnissa ja sen vaikutukset toimitusketjujen tehokkuuteen - Stenudd, Niklas (My University, 2025)
Tämä tutkielma tarkastelee lohkoketjuteknologian käyttämistä tulliprosessin automatisoinnissa ja sen vaikutuksia toimitusketjujen tehokkuuteen Euroopan unionin tulliuudistuksen kontekstissa. Lähtökohtana on, että tulliprosessien monimutkaisuus heikentää prosessien sujuvuutta, läpinäkyvyyttä ja ennakoitavuutta kansainvälisissä toimitusketjuissa. Tavoitteena on jäsentää tulliprosessien keskeisiä haasteita ja arvioida lohkoketjuteknologian sovelluksia näissä. Näiden perusteella arvioidaan vaikutuksia toimitusketjujen tehokkuuteen. Tutkimus toteutettiin systemaattisena kirjallisuuskatsauksena vuosilta 2015–2025. Aineisto koostuu vertaisarvioiduista tutkimuskirjallisuudesta sekä Euroopan unionin ja tulliviranomaisten julkaisuista. Aineisto käsittelee lohkoketjuteknologian soveltamista tulliprosesseissa ja Euroopan unionin tulliuudistusta, sekä tullausprosesseihin liittyviä ongelmakohtia. Kirjallisuuden perusteella lohkoketjuteknologian keskeisiksi hyödyiksi tunnistetaan tulliprosessien läpinäkyvyyden, tiedon luotettavuuden parantuminen, automaation lisääntyminen sekä riskienhallinnan tehostuminen. Havaituilla hyödyillä on positiivinen vaikutus toimitusaikoihin. Samalla todetaan teknologian käyttöönottoon liittyvän laajasti erilaisia riskejä. Johtopäätöksenä lohkoketjuteknologian hyödyntäminen tulliprosesseihin edellyttää yhtenäisiä digitaalisia rakenteita, selkeää vastuunjakoa ja vaiheittaista käyttöönottoa osana laajempaa tullijärjestelmän kehitystä. Euroopan unionin tulliuudistuksen todetaan luovan edellytyksiä teknologian laajamittaiselle soveltamiselle.
Keywords: lohkoketjut; tulliviranomaiset; toimitusketjut; logistiikka; automaatio; EU-politiikka; fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Engineering and Management|; fi=Energia- ja informaatiotekniikan ohjelma|en=Degree Programme in Energy Technology and Information Technology|